Това заяви кандидатът за депутат от „Демократична България”

„Още в началото на протестите обявихме списък с приоритети. Това е много важно, защото ние сме готови да сътрудничим, но на базата на конкретни приоритети, предварително заявени от наша страна. Ние ще търсим съвместимост по отношение на приоритетите. За нас търсенето на някаква коалиция, влизането в някакво управление е само, ако свършим това, което сме обявили пред хората като основни цели”. Това каза водачът на „Демократична България” в листата в Пловдив и 25 МИР в София Христо Иванов в ефира на "Здравей, България".

Христо Иванов: Приоритетите на "Демократична България" са свобода, законност и модернизация

Според него на предстоящия парламентарен вот ще се реши какви са приоритетите на обществото. По този повод от „Демократична България” са казали своите и именно за тях търсят мандат.

„Ако ние не получим мандат за тях и останалите колеги са получили мандат за нещо различно, това означава, че няма да може да се формира управление с наше участие. Това само по себе си не е нещо драматично. За нас властта не е самоцел”, обясни още Иванов.

Атанас Атанасов: Няма да участваме в управление с Борисов или Нинова (ВИДЕО)

Той посочи, че да сменят ГЕРБ не означавало просто партията да няма мандат за управление. Означавало да се приложат определени мерки за системна промяна, това били и приоритетите.

„Нашият интерес е към дълбока промяна на механизмите, които позволяват корупционното завладяване на българската държавност”, каза Иванов.

Той отговори и на въпрос дали е готов на взаимодействие и да търси съюз с БСП с цел да не се допусне отново на власт да бъде ГЕРБ.

„В нашето коалиционно споразумение е ясно записано и сме ангажирани с това, че не можем да подкрепим управление на БСП. Не можем да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ и ДПС”, разясни кандидатът за депутат от „Демократична България”.

Защо пулмологът д-р Александър Симидчиев стана кандидат-депутат

„Това, което е водещо за нас, е въпросът може ли нещата, които трябва да свършим в следващия парламент, да ги свършим, а не как да останем депутати при всички положения и как някои от нас да станат министри”, обясни той. 

Кандидатът за депутат от „Демократична България” коментира и един от упреците срещу него, свързан с обещанието му, че ще участва в правителство, в което ги няма Борисов и Цветанов, но е станал министър. Иванов обясни, че това решение е било негово, защото е получил покана в експертно качество. 

Христо Иванов заяви, че изборният резултат няма да бъде оспорен от „Демократична България”, защото не това бил стремежът на партията.

Пулмологът и кандидат за депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев обясни, че това, което винаги го е интересувало, са заболяванията и тяхното лечение.

„В социален аспект това, което имаме в момента, е една пандемия, която е обществена болест. Тя не засяга само индивидите, а и обществото ни като цяло, дестабилизира го и то започва да се лашка”, допълни той. 

На въпрос дали би уволнил Оперативния щаб за борба с коронавируса д-р Симидчиев каза: „В Щаба има специалисти, които вършат работа. Проблемът е политиката, която се получава в края - това са политически решения, а не медицински. Щабът често предлага медицински решения, които обаче, трансформирайки се в политически, не са най-правилните за контрол на пандемията”, посочи пулмологът.

Целия разговор с Христо Иванов и д-р Александър Симидчиев гледайте във видеото.