Той коментира и актуалната ситуация с COVID-19

„Ако отказвате достатъчно дълго да влезете в политиката, ще влязат хора, които не искате да са там”. Така, перифразирайки думи на Платон, пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни защо е решил стане кандидат-депутат.

Той сподели, че много хора са го попитали защо влиза в политиката, която, по думите им била мръсна работа: „Осъзнавам, че това е така и същевременно виждам, че ако няма хора, от които да искаме разнородно мнение и да може да дискутираме по теми, ще останат понятия, които са дебалансирани от моя гледна точка”, заяви пулмологът.

Поканата да стане кандидат-депутат Симидчиев посочи, че му е била отправена от председателя на „Да, България”.

„Влязох в коалицията, защото, ако следите моето развитие няколко години, ще видите, че това, което ме интересува е чистият въздух, климатичните промени, дигитализацията в здравеопазването. Това са все неща, които са същностни в програмата на коалицията”, уточни още той.

Експертът определи като притеснителен броя на новите случаи на коронавирус за деня - 2 588. Д-р Симидчиев посочи, че е очаквал такъв след около десетина дни.

„Последните четири седмици кривата върви нагоре. Засега нямаме данни, че върви надолу. Четирите седмици са тенденция - нагоре”, обясни пулмологът.

Балансираните мерки, които са довели до намаляването на скоростта на развитието на пандемията, той определи като правилна стъпка.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.