Композицията от осем вагона дерайлира в планински тунел

Най-малко 54 души са загинали, а близо 160 са ранени в железопътна катастрофа в Тайван. Инцидентът е станал в планински тунел, където композицията дерайлирала. В общо осем вагона пътували 374 души.

Инцидентът станал към 9 сутринта местно време, в планински район по източното крайбрежие на Тайван, който е популярна туристическа дестинация. Влакът дерайлирал, след като се блъснал в камион, а част от вагоните се ударили в стената на тунела. Камионът вероятно е паднал от близък строеж, препречвайки пътя на излизащия от тунела влак.

"Ремаркето на товарното превозно средство се е хлъзнало от пътя и се е блъснало във влака. Локомотивът и първите вагони са силно повредени", посочва един от спасителите.

Тир отнесе няколко коли, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

На кадри от мястото на катастрофата се вижда, че някои вагони са се разпаднали на части от удара, а други са смачкани, което затруднява опитите на спасителите да стигнат до пътници в тях: "Все още има блокирани хора вътре". 

Катастрофата е станала в началото на няколко почивни дни, когато в Тайван се отбелязва денят на почит към починалите. ЖП линията, която тръгва от столицата Тайпе и продължава на юг по източния бряг на острова, е известна с тунелите си.