Това е история на едно почти перфектно престъпление, казва историкът, открил монетите

Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други места в Нова Англия, САЩ, могат да помогнат за разплитането на един от най-старите криминални случаи на планетата, съобщи Асошиейтед прес.

Откриха останки от антични кораби и керамика в Егейско море

Злодеят в историята е английски пират, превърнал се в най-издирвания престъпник на света. Той плячкосал кораб с мюсюлмански поклонници, връщащи се от Мека към Индия, и се изплъзнал преследване, представяйки се за търговец на роби.

"Това е новата история на едно почти перфектно престъпление", казва Джим Бейли, любител историк и търсач на съкровища с металодетектор, който намира първата запазена арабска монета от седемнадесети век в ливада в Мидълтаун. Древната монета, една от най-старите, откривани в Северна Америка, може да хвърли светлина върху мистерията как пиратът капитан Хенри Еври е изчезнал.

НЕОБИЧАЙНО: 33 години по-късно откриха бутилка, пълна с писма

На 7 септември 1695 г. пиратският кораб "Фенси" под командването на Еври превзема кралския кораб "Гандж-и-Сауаи" на индийския император Аурангзеб, един от най-могъщите хора на света по онова време. На борда на кораба има не само поклонници, но злато и сребро на стойност десетки милиони долари. Според исторически извори пиратите на Еври измъчват и убиват мъжете на борда на кораба и изнасилват жените, преди да избягат на Бахамските острови - тогавашен пиратски рай. Слуховете за престъпленията им бързо се разчуват и английският крал Уилям Трети обявява голяма награда за главите им под натиска на Индия и могъщата компания "Източна Индия".

"Ако пуснете търсене в Гугъл за първото издирване в целия свят, веднага ще ви излезе Еври. Всички са търсили него и хората му", казва Джим Бейли. Досега историците знаят единствено, че Хенри Еври вероятно е плавал до Ирландия през 1696 г. и оттам следите му се губят. Бейли отбелязва, че монетите, открити от него и други хора, са доказателство, че прочутият пират е стигнал до американските колонии, където с екипажа си плащали с тези монети.

При ремонт в Ню Йорк: Откриха уиски от времето на Сухия режим (ВИДЕО)

Първата запазена монета е изровена през 2014 г. във ферма в Мидълтаун, привлякла любопитството на Бейли две години по-рано, след като намира стари колониални монети, катарама от обувка от осемнадесети век и мускетни топки.С помощта на детектор за метал той открива сребърна монета, за която първоначално решава, че е испанска, но после вижда арабски текст, изсечен върху нея и пулсът му се ускорява. Изследване потвърждава, че екзотичната монета е изсечена през 1693 г. в Йемен. Това веднага повдига доста въпроси, тъй като няма сведения американски колонизатори да са пътували към Близкия изток за търговия по това време.

След това и други иманяри изкопават още 15 арабски монети в същия район - 10 в Масачузетс, три в Роуд Айлънд и две в Кънектикът. Една е открита и в Северна Каролина, където има сведения за пребиваване на някои от пиратите на Еври.

"Изглежда, че някои от екипажа му са успели да се установят в Нова Англия и да се интегрират", казва Сара Спортман, археолог от Кънектикът, където е открита една от монетите през 2018 г. "Било е нещо като схема за пране на пари", допълва тя.

В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии

Макар днес да звучи немислимо, изглежда Хенри Еври е успял да се укрие, представяйки се като търговец на роби - нововъзникваща професия в Нова Англия в последното десетилетие на седемнадесети век. На път за Бахамските острови той дори спрял на френския остров Реюнион, за да вземе няколко чернокожи, които да служат за прикритие, казва Бейли.

Има неясни сведения, че кораб на име "Морско цвете", използван от пиратите, след като изоставят "Фенси", е плавал по източното крайбрежие и е акостирал с около четиридесет роби през 1696 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд, превърнал се в основен център на търговията с роби в Северна Америка през осемнадесети век.

Съдбата на пирата Хенри Еври е вдъхновила романа "Враг на човечеството" на Стивън Джонсън от 2020 г., популярната поредица игри на "Плейстейшън" "Uncharted", едноименната й филмова версия от "Сони Пикчърс" с участието на Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, която трябва да излезе на екран в началото на 2022 г.

Източник: БТА