Утре по предварителни списъци право на глас имат малко над 6 милиона и 732 хиляди души

Днес е ден за размисъл. Всякаква агитация е забранена. Утре по предварителни списъци право на глас имат малко над 6 милиона и 732 хиляди души. У нас в 9 398 секции избирателите ще могат да гласуват с машини. В условията на пандемия с помощта на мобилни екипи ще могат да гласуват и карантинираните, както и болните в COVID отделенията.

Ден за размисъл преди парламентарния вот

В област Шумен право на глас имат 186 000 души. „На всички секционни избирателни комисии ще бъдат раздадени маски, дезинфектанти и ръкавици. Всеки гласоподовател трябва да бъде с маска. Ако няма такава, членовете на комисиите могат да му предоставят. Ще се спазва и дистанция от 1,5-2 метра, като в секциите няма да бъдат допускани повече от двама човека”, каза Десислава Василева - говорител на РИК Шумен.

„При предоставяне на личната карта на определения за това член от секционната комисия, гласоподавателят  ще бъде молен за секунди да свали маската си, за да може да бъде удостоверено дали съответното лице отговаря на личната карта”, каза още тя.

Как да гласуваме с машина?

В Хасково близо 234 000 души имат право на глас. В спортната зала „Дружба” се помещава районната избирателна комисия.

 „Ще положим максимални усилия, за да се справим със спазването на всички мерки. В залата могат да бъдат настанени 1 200 души, в сегашната ситуация с дистанция ще бъдат настанени 300 души. Ще бъдат извиквани с микрофон, когато екип на РИК се освободи”, заяви председателят на РИК-Хасково – Веселина Тенчева.

В града има две СИК – те са оборудвани и запечатани.  Двете секции имат самостоятелни коридори.

Сутринта се стигна до струпване пред община Хасково, проблем имаше и с графика за разпределение на машините, който не беше спазен точно, което доведе до хаос.

Катя Демирева от Младежкия център в града сподели, че служители от центъра ще следят да няма струпване на граждани, ще има и такива, които да дезинфекцират общите части, когато няма много хора.

 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Деян Герговски, Димитър Иванов