Вариантът не се разпространява толкова лесно

Нова мутация на британския щам е изолирана в Румъния. Вариантът не се разпространява толкова лесно, но ефективността на ваксините срещу него е по-слаба. Представител от Европейската агенция по лекарствата заяви пред италианско издание, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите, проявили се при имунизирани пациенти

Комитетът по лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата заседава тази седмица. Окончателно решение обаче взима не регулаторът, а Европейската комисия в Брюксел. Ако се окаже, че действително има връзка между ваксината и тромбозите, сценариите са няколко.

Проф. Илко Гетов заяви, че може да се променят показанията и популацията, за която се прилага ваксината, може да се включат допълнителни предупреждения и временно да бъде суспендирано разрешението за употреба или изобщо да бъде отнето.

Докато няма официално решение, Световната здравна организация препоръчва ваксинацията да продължи по план, защото ползите от имунизацията са много по-големи от риска от странични ефекти.

На този фон Европейската агенция по лекарствата следи разработването на над 180 терапии и 53 ваксини в различни точки от света. А това давало надежда за пробив до края на годината.

По-големи ли са пораженията от британския щам на COVID-19?

Проф. Гетов каза още, че има много обнадеждаващи данни за Монопиравир, който е специфичен противовирусен продукт, усилено проучващ се, като вероятно ще се стигне до процедура на разрешаване за употреба през втората половина на 2021-ва.

Учени от целия свят работят върху 3800 проучвания към този момент.

Развитието на пандемията обаче не спира. Мутация на британския щам, открита още през февруари на запад, достигна до съседна Румъния.

Как се справя България с ваксинирането?

„Намалява възможността на имунната система да реагира, произведените антитела не действат на тази мутация. Искам да успокоя хората, че няма по-голямо разпространение, както британския, затова много вероятно такива мутации няма да се наложат“, смята проф. Кантарджиев.

Според негоняма опасност мутацията да навлезе у нас от съседна Румъния, тъй като потокът от туристи в двете посоки е малък. Въпреки това и производителите на ваксини се готвят за промяна в препаратите си в рамките на 2 до 3 седмици, ако мутацията се разпространи по-широко.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК