Една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни при затопляне на климата с четири градуса

Климатолози установиха, че една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни, ако средните температури на Земята се повишат с четири градуса, информира БТА.

Това би ускорило бързо покачването на нивото на световния океан, съобщи прессслужбата на университета в Рединг с препратка към публикация в сп. Geophysical Research Letters.

Почти всички климатолози не се съмняват, че съществува глобално затопляне и то ще промени коренно лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да бъде задържано на около 1,5 градуса по Целзий.

Глобалното затопляне застрашава гигантски ледници в Антарктида

Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата, но и от хиляди измервания, получени с помощта на различни спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата на тяхна територия вече се е повишила с 4-9 градуса по Целзий в сравнение с предишните векове. Това необратимо ще доведе до забележимо намаляване на площта им и освобождаване на големи територии на Антарктика и Арктика от лед.

Вече се виждат първите последици от това ускорено топене на антарктическия лед - преди четири години един от последните фрагменти от ледника Ларсен на Антарктическия полуостров се срина. В резултат се образува мега-айсберг с тегло трилион тона.

Учените установиха, че този процес може да засегне повече от една трета от крайбрежните и морски ледници в Антарктида през следващите години. Те изчислиха как ще се промени състоянието им, когато средната температура на Земята се повиши с 1,5, 2 и 4 градуса по Целзий.

Учени: Алпите губят снежната си покривка

Първите два варианта съответстват на пълното или частично прилагане на Парижкото споразумение за климата, а третият съответства на настоящата траектория на развитие.
Изчисленията на климатолозите показват, че в последния случай около 34 процента от крайбрежните ледени шелфове на Антарктика ще станат нестабилни, което драстично ще увеличи вероятността от образуване на нови мега-айсберги и пълното унищожаване на тези запаси от морски лед.

Ако затоплянето се задържи на около два градуса по Целзий, делът на ледниците, които ще бъдат застрашени от разпадане, ще намалее до 15-17 процента.