Това е установил екип от учени

Гигантските ледени платформи във водите около Антарктида с площ над 900 000 квадратни километра са застрашени от разпадане и дестабилизиране заради глобалното затопляне. Това установи международно проучване, цитирано от БТА.

Земята е изгубила изумителните 28 трилиона тона лед само за 23 години

Плаващите ледници може да се разчупят под въздействието на водата заради пукнатините по повърхността им. Този процес може да доведе до рязко покачване на нивото на световния океан. Предишни проучвания предупреждаваха, че то може да се покачи с един метър до 2100 г.

Екип специалисти от Колумбийския университет в САЩ, университета на Единбург, университета в Утрехт и  Google е установил, че около 60 на сто от ледниците са уязвими на хидроразбиване. При този процес разтопените ледове замръзват отново, после пак се топят и така увеличават пукнатините в ледените платформи.

Учени прогнозират катастрофално повишаване на морското ниво

Разтопената вода е по-тежка от леда и прониква по цялата дълбочина на ледника, точно като нож, обяснява климатологът Чън Яо Лай от Колумбийския университет. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Нейчър". Учените използвали изкуствен интелект, за да идентифицират особеностите на пукнатините по леда от близо 260 спътникови снимки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.