Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "ГЕРБ-СДС"

"Време е шоуто да приключи. На политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани. Политиката изисква решения и смелост. Днес най-висшата форма на смелост е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас, да опазим девиза на нашите предци, изписан пред входа на тази сграда. Изборите приключиха, народът взе своето решение. Приключи лесната част от нашата работа. Време е да поемем своята отговорност, а тя е тежка – често пъти е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова в първия работен ден на новото Народно събрание. 

"Изправени сме пред здравни, икономически и социални предизвикателства. от позицията на хора с по-голям опит - мога да ви кажа, че една криза не може да се управлява само с говорене. Тя се управлява  с  действия и вземане на решения. Най-наложителните и правилни решения често са непопулярни", посочи тя. 

По думите й на отминалите избори нито една от партиите в 45-то НС не се е доближила до резултата на ГЕРБ, постигнат на вота. "Колкото и анализи да се правят – победителят е само един – това е ГЕРБ. Поне е редно да го признаете.", категорична беше Атанасови и добави:"Партията ни спечели 5-ти пореден парламентарен вот и 14-та победа. Победителят се поздравява, но това зависи не само от възпитанието и културата, а и от политическия опит. Дългогодишните управления уморяват. Суверенът ни поставя категорично на първо място – хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, която да ни бие по резултат". 

"Има такъв народ" внася в НС предложения за промени в Изборния кодекс

"Благодарим на цялата изборна администрация, която се погрижи за честен и прозрачен вот, това се вижда и от докладите. Въпреки пандемията и въпреки огромното старание на опозицията да внуши на гражданите, че вотът ще е подменен и манипулиран, изборите преминаха нормално. Доказателство затова е присъствието на всички нас в тази пленарна зала и признаването на резултатите от изборите. Никой не ги оспори", посочи депутатът от "ГЕРБ-СДС". 

"Получихме доверието на голяма част от гражданите и сме длъжни да го оправдаем. Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове ще се заемат с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Кабинет, който от ден първи да работи на същите високи обороти като досегашното правителство". 

"Ако предложението ни за кабинет не бъде подкрепено – отговорността ще бъде поета от Слави Трифонов и може би останалите формации, които се провъзгласиха за носители на промяната. Време е мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения на втората политическа сила. Да се чуе нещо различно от обичайните лозунги и заклинания", категорична беше Атанасова и допълни: "Всички ние дължим отговори на важните за страната въпроси – ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса, ще намерим ли общ език с Република Северна македония, ще защитим ли договорените 29 милиарда евро по плана за възстановяване. Ние имаме отговори на тези въпроси, те бяха подкрепени от много граждани. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от  българските граждани, това значи, че не разбира и осъзнава правата на политиката в условията на демокрация. Ако някой мисли, че може да неглижира гласовете на всички тези хора – ще плати тежка политическа цена". 

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

По думите й ГЕРБ призовал за обединени действия в името на националните интереси. "Призивът ни не бе приет. Най-вероятно това поведение е продиктувано от политическа неопитност или от неконтролируеми лични амбиции, които замъгляват най-важния факт – народът ни избира, за за служим на него, а не на собствените си демони и страсти". 

"Чухме, че ГЕРБ трябва да е изчегъртана, унищожена. Приемаме всичко с търпение. Омразата не гради, единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент може да донесе временен успех. След това обаче този, който е използвал омразата като основно оръжие е длъжен да покаже с какво е по-добър. Това е по-трудната задача. Ако това не се случи пътят е към политическото небитие". 

"На 4-ти април гражданите не казаха, че ГЕРБ трябва да я няма. Хората излъчиха нас – силно фрагментиран парламент и ясно заявиха, че очакват от всички нас да намерим съгласие и заедно да се борим с предизвикателствата пред страната ни. Това е трудна и отговорна задача. За съжаление вероятно някои не са в състояние да участват в нейното решение и може би трудно я разбират. Говоренето за нови избори в разгара на лятото е най-ясният симптом за това.

"Още веднъж  казваме, че сме готови да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти. Отказваме да носим отговорност ако страната бъде хвърлена в хаос и безпътица, за да спечели някоя партия хипотетично още депутати. Предупреждаваме, че безвремието на един служебен кабинет ще се плати от всички граждани", посочи Атанасова. 

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК