Президентът обяви кога ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата". Това заяви Румен Радев по време на първото заседание на 45-ото НС. Той съобщи, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Президентът обяви кога започва консултациите за съставяне на нов кабинет

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", каза още Радев. 

"Миналото НС абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Ключови закони се изменяха чрез преходни заключителни разпоредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44 НС достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога - нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха онова политическо и юридическо недоразумение”, заяви Радев.

НА ЖИВО: 45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва


"Ветото не е акт на война с парламента. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол. Никой не може да заглушава гласа ви. Парламентът е фрагментиран. Някои вещаят кратък живот на 45-тото НС. Времето ще покаже. Колкото и да трае, пред НС стоят отговорни решения - актуализация на бюджета, интензивна модернизация", поясни държавният глава.

„Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата”, каза президентът.

 

 

"Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

"Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвържване на върховенството на правото, неутрализирането на задкулисието и връщането на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал. Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление ", заключи Радев.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК