Румен Радев съобщи датата по време на първото заседание на 45-ия парламент

Консултациите при президента за съставяне на ново правителство ще започнат на 19 април, понеделник. Това обяви държавният глава Румен Радев в речта си по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

„Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата”, заяви президентът.

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва

„Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

 

Президентът поиска нов изборен закон и ремонт на Конституцията.

„Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия относно изборния закон. На проведените при мен консултации, в които някои от вас участваха бяха отправени редица предложения, включващи 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, справедлив достъп до медиите по време на предизборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниицте ни в чужбина – в началото по пощата, а в перспектива – и електронно", каза Радев. 

Пъстрата политическа палитра сред новите 240 депутати държавният глава обясни с провал на предшествениците им. Президентът отправи и сериозна критика към кабинета „Борисов 3”, и призова за ограничаване на „безогледното пилеене”.

„С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политика, те поискаха нови хора, избраха вас. Първият тест ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол”, каза Румен Радев.

Тест за почтеността и морала на новия парламент, според държавния  глава, ще е и мястото на журналистите, които отразяват работата му. 

„Старото Народно събрание изолира журналистите и аз се надявам вие да поправите тази грешка”, каза президентът.

Ако на консултациите не се стигне до излъчване на кабинет, президентът ще назначи служебен кабинет.

„Пожелавам на всички вас да запишете имената си в историята с доблестни закони. Никой не може да ви разменя, отдава, заглушава като народни представители. Никой няма право да оскърбява вашето лично достойнство освен ако вие не му позволите”, каза Радев.

Каква е процедурата оттук нататък?

В понеделник, президентът Румен Радев дава старт на политическите консултации за сформиране на ново правителство. Веднага след като те приключат, ще започне и връчването на мандатите за съставяне на кабинет.

Първи ще бъдат от ГЕРБ, които вече обявиха, че са готови с проект на нов Министерски съвет, като номинацията им за премиер е Даниел Митов.

Ако не получат подкрепа в пленарната зала, което е най-вероятния сценарий, мандат ще получи „Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Ако и те не успеят, ще се стигне до връчване на трети мандат, на партия по преценка на президента.

Репортери: Ванина Недкова, Десислава Георгиева

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК