Те коментираха Националния план за възстановяване и устойчивост

Работодателските организации у нас с обща пресконференция във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Те излязоха с няколко предложения, които целят да се доразвият фондовете, част от програмата за икономическа трансформация. Това са фондът за технологична модернизация, за зелен преход и дигитализация. Работодателските организации настояват и за допълнителен 700 млн. ресурс за насърчаване на производството и съхранението на електроенергия. 

Капон: Изслушването за Плана за възстановяване е изключително важно

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи като добра новина фактът, че Националният план за възстановяване и устойчивост вече е в Народното събрание. Уточни още, че национално представените организации на бизнеса и труда са провеждали работни срещи с изпълнителната власт осем месеца.

„От първия вариант на Националния план до този, който очакваме да видим след дебатите в Народното събрание и след отразяването на нашите конкретни предложения, които сме направили за финализирането му, той ще изглежда по коренно различен начин”, обясни Димитров, като се похвали, че промените се дължат на натиска от страна на организациите. 

„Бюджетът няма как да издържи по-нататък да развива нови мерки, а на всичкото отгоре ние смятаме, че той трябва сам по себе си да акумулира много от необходимите средства през заемен ресурс”, добави Димитров.

АИКБ: Ще подкрепяме активно всички адекватни политики

„Ние смятахме, че заемният ресурс, в размер на 4,5 млрд. евро, трябва да бъде елемент от Националния план за възстановяване и устойчивост, вплетен във всички мерки - четирите части и естествено в конкретните проекти. И най-вече, виждахме и виждаме място в програмата за енергийна ефективност, в частност за жилищното саниране”, каза президентът на КНСБ.

Според него там трябва да има намеса на заемен ресурс, който не непременно трябва да бъде заемен за държавата, за бенефициентите.

„Всички 12 млрд., които са грантове за държавата, ще бъдат грантове и за бенефициентите, независимо какви са те - домакинства, групи или фирми”, каза още Димитров.

Дончев: Оставям на следващото правителство да приеме Плана за възстановяване и устойчивост

Относно заемите, организациите са посочили, че за мерките в икономиката и социалната сфера, особено за тези от тях, които са за запазване и продължаване на заетостта след края на май, са необходими средства, които бюджетът обаче нямал.

„Очевидно е, че взетият заем по инструмента SURE, с който се финансира милиардът за мярката 60/40 и съответните ѝ производни, вече е похарчен, показват данни на НОИ. В следващите месеци трябва да поискаме и имаме възможност  за това да вземем допълнителен заем по SURE и да запазим мерките”, добави Димитров.

Васил Велев от АИКБ отбеляза, че през 2020 г. се наблюдава срив на инвестициите в страната. Обясни, че равнището им било ниско и преди коронакризата.

„В България инвестициите, които са причина за ръст на икономиката и доходите,преди коронакризата бяха на ниско равнище. През 2020 г. имаме нов срив на инвестициите - 8.7% по-малко спрямо 2019 г. Прогнозите за настоящата са за ново свиване с нови 15.5%. Имаме огромен срив на инвестициите от и без това ниското равнище. Затова е много важно те да се насърчат”, посочи Велев.