Негово изслушване беше включено в днешния дневен ред

Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите на 21 април за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Изслушването му беше включено в днешния дневен ред, но той не се яви в залата. Вместо това председателят на парламента Ива Митева огласи писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, в което се казва, че министър-председателят Борисов е в отпуск.

Създадоха комисия за проверка на управлението на Борисов

Със 145 гласа „за” от „Има такъв народ”, „Демократична България”, БСП, ДПС, „Изправи се! Мутри вън!” и 70 „против” на ГЕРБ проектът, предложен от Мая Манолова, беше приет.

Предложението предизвика поредните бурни спорове в залата, цитати и размяна на обиди.

„Очаквано, Борисов, премиерът-беглец, генералът-беглец за трети път от началото на парламента избяга да се яви пред народните представители - вчера при полагането на клетва, после след внасянето на искане за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост, и днес, когато се обсъждаше оставката на неговия кабинет”, коментира Манолова.

Скандал в парламента заради разформироването на Оперативния щаб (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Министър-председателят е длъжен винаги да се яви в НС, когато то поиска това, обясни Атанас Славов от „Демократична България”.

„Истинският въпрос и най-важният е планът за възстановяване за 12 млрд. лв за българската икономика. Надявам се, премиерът сам да каже, че ще дойде”, допълни колегата му Мартин Димитров.

„Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път, „джипко бибипков” днес не дойде за пореден път, благодаря, че е ваш лидер”, взе думата Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Парламентът прие оставката на правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Излъгахте политически, че вашата партия е за мажоритарни избори в два тура, днес казвате, че това не е така”, отговори му Биков. От ГЕРБ поискаха и наказание на Йорданов заради обидните квалификации към премиера.

„Днес видяхме как от тази трибуна умря българската демокрация”, посочи Георг Георгиев от ГЕРБ.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА