Задържането става на фона на нарастващо напрежение между Русия и Украйна

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е задържала украински дипломат за получаване на секретна информация от бази данни на правоприлагащите органи и ФСС, предадоха световните агенции.

Зеленски получи подкрепа от Мекрел и Макрон срещу Русия

Украинският консул в Санкт Петербург Александър Сосонюк е бил задържан вчера по време на среща с руски гражданин, докато получавал информация с поверителен характер от базите данни на правоприлагащите служби и ФСС, посочи в изявление службата за сигурност, цитирана от Асошиейтед прес.

Пресслужбата на ФСС заяви, че действията на Сосонюк "са несъвместими със статута му на дипломатически служител и имат явен враждебен характер спрямо Руската Федерация", отбелязва ТАСС.

САЩ наложиха нови финансови санкции срещу Русия

В изявлението си ФСС посочва, че по отношение на дипломата ще бъдат приложени мерки съгласно нормите на международното право. Според тези норми дипломатите се ползват с неприкосновеност в страната, в която работят, но може да бъдат лишени от право на пребиваване при нарушаване на закона или враждебни действия.

Задържането на дипломата става на фона на нарастващо напрежение между Русия и Украйна и засилване на руското военно присъствие по границата с Източна Украйна, контролирана от подкрепяни от Русия бунтовници, отбелязва АП.

Източник: БТА