Експулсирани бяха и десет руски дипломати

Съединените щати наложиха нови финансови санкции срещу Русия и експулсираха десет руски дипломати. Действията на Вашингтон са в отговор на кибератаки и намеса в изборите за американски президент през 2020 г.

С указ на Джо Байдън се забранява на американски финансови институции да участват в пазара за руски държавен дълг от юни тази година.

Очаква се САЩ да обяви нови санкции срещу Русия

От Белия дом подчертават, че подписаният от президента указ ще има стратегически и икономически последици за Русия, ако тя продължи или ескалира дестабилизиращите си действия в международен план.

Очаква се и реч на президента Байдън, който дори обяви извънредно положение заради напрежението по границата между Русия и Украйна. Москва обеща да отговори на санкциите и извика американския посланик.

„Нашият подход, по отношение на санкциите, не може да се промени. Ние осъждаме всякакви подобни стремежи към санкции, считаме ги за незаконни и във всеки случай в сила остава принципът на реципрочност, така че да можем най-добре да гарантираме собствените си интереси”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.