Това обяви говорителка на Докторския съюз, който е свързан с опозиционния политик

Алексей Навални е изложен в затвора на нарастващ риск от бъбречна недостатъчност и външният му вид се е влошил след двете седмици гладна стачка. Това обяви днес говорителка на Докторския съюз, който е свързан с опозиционния политик, предаде Ройтерс.

Осъдиха поддръжник на Навални на затвор заради публикации в Twitter

Критикът на Кремъл Навални отказва да приема храна от 31 март в знак на протест срещу отказа на властите да получи правилно лечение. По думите на говорителката на лекарския синдикат Александра Захарова, позовала се на изследвания, придобити чрез адвокатите на 44-годишния затворник състоянието му е "критично". Тя подчерта, че лекари от Докторския съюз не са преглеждали Навални.

"Изследванията му са много, много лоши" каза тя пред Ройтерс. "Калият му е висок и има други високи показатели, които сочат, че скоро бъбреците му може да откажат. Това може да доведе до остра патология и може да се стигне до арест на сърцето", заключи лекарката.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той нарича изфабрикувано. Той бе арестуван след пристигането си в Русия от Германия, където бе на лечение заради отравянето с нервнопаралитично вещество, припомни Ройтерс.

Навални: Надзиратели ме заплашват, за да спра гладната стачка (ВИДЕО+СНИМКА)

Около 80 изтъкнати писатели, актьори, историци, журналисти и режисьори, сред които Дж. К. Роулинг и Салман Рушди, са изпратили вчера отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което го призовават да осигури на Навални необходимото медицинско лечение, съобщи ДПА. "Като руски гражданин, той има законното право да бъде прегледан и лекуван от лекар по свой избор", се казва в писмото на английски език, публикувано в няколко европейски издания. Писмото е подписано също от носителките на Нобелова награда за литература Херта Мюлер, Луиз Глик и Светлана Алексиевич, Бьорн Улвеус от АББА", актьорите Бенедикт Къмбърбач и Кристин Скот Томас, както и историците Нийл Фъргюсън и Саймън Шама.

Източник: БТА