Говори Константин Дюлгеров - съосновател на TOWERP

В специално интервю за Nova.bg, разговаряме с Константин Дюлгеров - съосновател на TOWERP - иновативен софтуерен продукт, който предлага решения за управление и оптимизация на средни и големи производства. Константин Дюлгеров има богат и всеобхватен опит като 20 години е работил усилено в управлението на бизнес и производство, а последните 10 години са професионално фокусирани върху разработката и реализацията на софтуерни и уеб проекти. 

Снимка: TOWERP

Как инвестицията в ERP система реално помага на производителите особено в днешно време?

Интеграцията на ERP система наистина трябва да се разглежда като инвестиция. Опитът ни показва, че тази инвестиция се възвръща в рамките на 2 години, като още през първата година се реализира повишаване на ефективността с около 10-20%, в зависимост от предприятието. Все повече компании осъзнават нуждата от оптимизация именно в период на затруднения от всякакъв характер и тези, които намерят сили и отделят ресурс да инвестират, ще бъдат подготвени за предстоящите предизвикателства.

През последните няколко години и най-вече изминалата 2020 г. сме свидетели на бързо променящи се бизнес модели, иновативни технологии, променящи се изисквания на клиентите и променлива среда на работа и живот. В контекста на тези условия, управителите и собствениците на производства са принудени да се адаптират и развиват непрекъснато, за да съществуват и да бъдат успешни на пазара. Внедряването на ERP система е инструментът, който им е нужен, за да се случи това. Тя позволява:

- Проследимост и анализ на процесите;

- Дава възможност за оптимизация на разходите, което е ключов момент в кризисни условия;

- Предоставя по-добро управление на човешките ресурси и намаляване на грешките и респективно разходите, предизвикани от човешки фактор;

- Уеб-базираната ERP система позволява работа от всяко място с интернет достъп, което е изключително решаващо в условията на епидемиологична обстановка

Какво отличава българския продукт TOWERP от другите ERP решения на пазара?

TOWERP е уеб-базирана ERP система от самото си създаване и е изградена върху изцяло съвременни технологии. Системата е разработена с фокус върху удобството на работа. Изключително важно за потребителите е да могат да работят лесно и бързо и навигацията между различните интерфейси да се случва интуитивно. Самото струпване на функционалност само по себе си не носи полза, ако с нея не се борави лесно.

Основна цел на системата е оптимизацията на процесите от първоначалния контакт с потенциален клиент, през производството до експедиция на поръчаните стоки в средни и по-големи производствени предприятия. В този ред на мисли, TOWERP може да се възприема като цялостно, интегрирано решение с фокус върху производството и конкретната индустрия. Ние не се опитваме да бъдем всичко за всички, а да предлагаме специфични, но цялостни решения за конкретни типове производство. Мисля, че това е, което ни отличава от повечето подобни системи на пазара.

Снимка: TOWERP

Какви са предимствата на уеб-базираното ERP решение и защо българските производства трябва да насочат инвестицията си в иновации в тази посока?

Най-кратко казано, свободата да работите от всяко място и устройство с интернет, да ползвате винаги последна версия на системата, да не поддържате скъпоструващи машини, да не зависите от вида на операционната система.

Повечето големи софтуерни компании вече преминават към вариант на уеб-базирани решения, но това за тях е бавен процес, който ще отнеме доста години.

Много компании обаче осъзнаха нуждата от дигитализация на бизнеса си, от възможност за отдалечена работа и най-вече от гъвкав и адаптивен подход. Именно тази адаптивност и дигитална трансформация, които гарантират уеб-базираните ERP решения, са основните им предимства.

Как реагират хората в България на този тип софтуер?

Уеб-базираните решения все още се възприемат с известно недоверие, защото българите са свикнали да притежават.  Голяма част от тях не могат да възприемат ERP решението като смислена инвестиция, особено ако става дума за SaaS модел на лицензиране. Много по-лесно възприемат закупуването на нещо,  което има някакво материално изражение - в случая софтуер и хардуер, които са изцяло под техен контрол.

Известно притеснение има и по линия на сигурността и желанието за ограничаване достъпа на служителите до поверителна информация извън пределите на компанията.

Друг фактор, който често не се взима под внимание, са времето и парите, които компанията трябва да инвестира в поддръжката и гарантирането на оптимален работен процес на хардуера и софтуера.

Това са едни възприятия, които постепенно започват да губят реално основание по ред причини. Хубавото е, че все повече мениджъри осъзнават ограниченията, които те носят със себе си.

Снимка: TOWERP

От колко време TOWERP предлага специализирани решения за  производствените компании в България?

Екипът ни разработва и предлага уеб базирани решения на българския пазар от 10 години и разработката на TOWERP беше естествения ход на развитие на компанията. TOWERP функционира на нашия пазар вече 4 години с проекти в страната и чужбина, като фокусът ни е насочен изцяло към средни и големи производствени предприятия в машиностроителната, печатарската, текстилната, шивашката индустрия. В процеса на работа установихме, че фокусирането в конкретна индустрия (т.нар. вертикален домейн) позволява максимална оптимизация и дава най-добри резултати. Имаме клиенти в Близкия и Далечния Изток, при които следваме същия фокус и перспективите за развитие там са също много интересни.

SaaS моделът за ползване на софтуерни решения става все по-популярен и в България. Какви ползи носи той на предприятията?

Действително моделът за ползване на Софтуер като услуга (SaaS) набира скорост в България. Живеем в динамични времена и изискванията към софтуерните услуги стават по-големи и критични. Продължителните интеграционни процеси започват да отстъпват място на отдалечените такива и гъвкавите планове за по-голям брой потребители. SaaS моделът автоматично съкращава една голяма част от първоначалните разходи по внедряване - отпада необходимостта от инсталиране на сървър и други машини, отпадат разходите за поддръжка  и значително се съкращава периодът за внедряване. Когато софтуерът се ползва като услуга, същинското му ползване от всички потребители започва много по-бързо и ефективно, отпадат чисто технически ангажименти на мениджърите и техническия екип и фокусът е върху самия бизнес и производството.