Причината е ново скъсване на дига на река Малка Мътница

Частичното бедствено положение във Велинград се удължава от 12 часа днес и ще продължи до 14 май. Причината е ново скъсване на дига на река Малка Мътница. Няма опасност за населението и за подстанцията, която захранва с вода общините Велинград и Ракитово. 

Следи се и нивото на язовир "Малка Мътница". Екипите на "Напоителни системи" - клон Тополница, са на терен, съобщи управителят на дружеството Сашка Целева.

Остава бедственото положение в община Велинград

„Много се повиши нивото на реката. Скъса се дигата на още едно място и започна да разлива вода, но ситуацията е овладяна. Друг проблем е, че язовирът е на 80% и контролирано се изпуска по малко, защото тази вода пък затруднява работата на машините в коритото“, обясни тя.

Обявиха бедствено положение на територията на община Велинград

„Не мога да си позволя да увелича количеството в момента, за да освободя обема, но въпреки това, всичко е под контрол. Няма опасност. Подстанцията е далеч. Взели сме всички мерки. Водата не може да стигне до там. Багерите започнаха работа най-напред в тази част на реката. Укрепена е, така че няма опасност за подстанцията“, добави тя.