Недоволстващи се събраха пред Бранденбургската врата

Напрежение в Берлин. Полицията използва сълзотворен газ и лютив спрей срещу голям протест на противници на ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Има и задържани. 

Демонстрацията се провеждаше в близост до райхстага, където депутатите обсъждаха закон за затягане на ограниченията. Преди да се стигне до напрежението, силите на реда призоваха по високоговорители хилядите събрали се да се разпръснат, тъй като не носят маски и не спазват дистанция.

Ако бъде приет новият закон, ще засили правомощията на правителството за борба с третата вълна на COVID-19. 

Стотици излязоха на протест в Берлин срещу закон, който парламентът се готви да приеме, даващ на правителството правомощия да налага локдаун в райони с високи нива на заболеваемост, съобщава Ройтерс.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Канцлерът Ангела Меркел реши да подготви закона, предизвикал критики на опоненти. Те твърдят, че новите правила ограничават личните свободи. Някои от 16-те германски провинции отказаха да въвеждат твърди мерки, въпреки многото случаи на коронавирус.

Сблъсъци с полицията по време на неразрешен протест в Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предвидените в закона ограничения включват полицейски час между 22.00 ч. и 5.00 ч. и за частни събирания, спортни дейности и работата на търговските обекти. Училищата ще бъдат затворени и ще се върнат към дистанционно обучение, ако нивото на разпространение на заразата достигне 165 случая на коронавирус на 100 000 жители.

Стотици протестиращи, малцина от които носеха маски, се събраха в слънчевото време пред Бранденбургската врата, недалеч от сградата на Бундестага в центъра на Берлин.

Стотици германци поискаха по-стриктни правила за борбата с COVID-19

Демонстрантите развяваха германски знамена и носеха транспаранти с надписи: "Мир" и "Демокрация". Върху един от плакатите пишеше: "Веднага спрете паниката". На мястото на протеста имаше паркирани полицейски автомобили, а полицаи се грижеха за спазването на реда.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА