Външният министър на Чехия и говорителката на руското МВнР с остри коментари

Чехия даде днес на Русия срок до утре да позволи на изгонените от нея чешки дипломати да се върнат в Москва, като заплаши в противен случай да експулсира още техни руски колеги, предадоха световните агенции.

Докъде ще ескалира напрежението между Прага и Москва?

Назначен едва днес, новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек извика руския посланик в Прага на среща. След това Кулханек каза пред репортери, че ако Русия не позволи на изгонените 20 служители на чешкото посолство да се върнат в Москва до утре, то страната му ще изравни броя на експулсираните. Това означава, че Чехия ще изгони още двама сътрудници на руското посолство в Прага.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ВОЙНИ: Русия гони 20 чешки дипломати

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изявлението на Кулханек, предаде ТАСС. "Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", каза Захарова.

Чехия твърди за българска връзка във взрива от 2014г.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.