Хората недоволстват срещу застрояването на зелена площ в кв. "Бояна"

Жители на софийския квартал „Бояна“ излязоха на протест. Те се обявиха срещу плановете на мястото на местния стадион да бъде изграден спортен комплекс. Инвестиционното намерение е на бившия футболен национал Даниел Боримиров.

Злосторници режат наред здрави дървета в „Люлин” и бягат

 

 

Площта на стадиона в „Бояна” е 9 декара и ежедневно се използва от жителите в квартала за разходки и игри. За да го запазят такъв, какъвто го познават, хората от „Бояна” излязоха тази вечер на протест. Дотук се стигна, след като Общината решава да отдаде теренът под наем и така той попада в ръцете на спортен клуб „Витоша 2015“, представляван от Даниел Боримиров. Намерението на бившия футболен национал е на мястото да се изградят няколко малки стадиона, тенис кортове и кафене.

Част от хората в квартала се събраха тази сутрин на стадиона. За тях той е място за отдих, забавление и… евакуация. „Това място е сборен пункт на квартала при бедствия и аварии“, каза един от живеещите в квартала.

„Това е последният зелен терен със свободен достъп на всички граждани, живеещи в общината, а и не само“, коментира жена, живееща в „Бояна”.

Сега хората се притесняват, че свободният достъп до игрището ще бъде забранен, ако Даниел Боримиров изгради спортен комплекс. „Mоите намерения тук са съвсем чисти. Моите пари имат доказан произход“, каза той.

Решил е да строи комплекса, след като преди 3 години видял в сайта на Столична община, че теренът се отдава под наем. „Видях го това нещо, кандидатствах за този проект, за да го спечеля и всичко при мен е изрядно“, допълни Боримиров.

 „Хората, които са имали нещо против, би трябвало веднага да подадат молба или възражение“, отбеляза още той.

Живеещи в „Бояна“ направили подписка срещу намерението за строеж и поискаха среща с кмета на София.

За да охлади страстите, Даниел Боримиров направи обещание. „Ще има happy hour за хората, които живеят в „Бояна”, в който ще спортуват безплатно“, каза той.

Това обаче не успокои жителите на квартала. Договорът за наема на стадион „Кривуля“ е за срок от 10 години.

Повече по казуса гледайте във видеото.