Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

„България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел”. Това заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Резултати, които не могат да бъдат постигнати в много европейски страни”, добави Ангелов, който благодари на българите, повярвали в мерките.

 

 

Според проф. Ангелов е постигнато много, благодарение на изключително целенасочена политика. За да се задържат обаче резултатите имало две задължителни условия:

„Първо - да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 000 ваксинирани на ден. 12.00 ч. днес ще заседаваме с ваксинационния щаб и трябва да вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни Ангелов.

100 починали с COVID-19 за денонощие

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец-два, докато не се постигне колективен имунитет с поне 60% ваксинирани.

„Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично - в края на юли и в най-лошия вариант - в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация”, уточни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и пето на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите - след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област.

„Най-радостно за мен е, че все още кривата на заразяване стръмно спада и вървим към подобряване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на хоспитализираните”, добави доц. Кунчев.

Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че  бдителността не трябва да бъде сваляна, въпреки положителните тенденции. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична - 25%.

„При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно”, допълни той.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а най-вероятно до другата седмица. Когато казах другата седмица, имах предвид, че ако заболеваемостта спада още, а тя вероятно ще спада, другата седмица можем да посрещнем покачването с доста пълни болници. Те едва ли ще се изпразнят”, уточни началникът на ВМА. Затова той призова за бдителност покрай празниците.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че ЕМА продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини.

 

 

„В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза/риск на ваксината на „Янсен” след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от ЕС да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат. Миналата седмица – на 15-и, пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес очакваме информация за следващата доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози”, уточни Кирилов.

Отново "зелени коридори" след седмица

Той съобщи, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Към края на деня се очаква да приключи заседанието на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба и през утрешния ден ЕМА да го оповести.

По отношение на мерките и извънредната епидемична обстановка проф. Ангелов е на мнение, че те трябва да продължат. Вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка.

„Ще обсъдим мерките още веднъж с доц. Кунчев и Националния щаб и ще вземем решение кое трябва да остане и кое да бъде разхлабено”, уточни ресорният министър.

Кой обаче ще взима ключовите решения в борбата с вируса занапред е не здравен, а политически въпрос: „Ние сме лекари до гроб, а политици, началници или други позиции - те са до време”, уточни проф. Ангелов.

Никой от членовете на щаба засега не е получил предложение за участие в следващия състав на този орган при сформирането на следващ кабинет.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК