Становище за препарата на Johnson&Johnson се очаква най-рано в понеделник

"От 30 април до 10 май ще се отворят "зелени коридори" там, където има желание и подготовка. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде може да има такива. Естествено, личните лекари в също ще продължат да поставят ваксини в този период". Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му, с оглед на наближаващите празници и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че "зелените коридори" ще са тези, в които ще се извършват повече имунизации. 

85% ефективност на ваксината на "Янсен" срещу тежък COVID-19

„В рамките на "зелените коридори" ще се прави ваксинация с всички препарати, с които разполагаме – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca”, каза още той. И допълни, че ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник".

Запитан кой ще вземе решението за имунизацията с този препарат, Кунчев отговори: „Ваксинационният щаб, на базата на две решения – това, което ЕМА публикува вчера, и това, което FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) ще публикува вероятно в следващите 1-2 дни и по възможност - съгласувано с други европейки страни”.

„Единият вариант е да е с тези показания, които сме казали за AstraZeneca – внимание към жени под 60 г., особено такива, при които има затлъстяване, тютюнопушене, които приемат контрацептиви и които имат различни случаи на съсиреци в миналото. Другият вариант е да се пусне и да се работи с нея без ограничения", допълни Ангел Кунчев.

Jansen ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа

 

 

„Проведохме доста обширни дискусии. Становището на ЕМА по отношение на ваксината на Johnson&Johnson е, че ползите са по-големи от вредите и страничните ефекти”, коментира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

„Няма още категорична позиция от наша страна. Изчакваме решението на още две европейски комисии, за да вземем решение. Можем да кажем дали и кога ще започне имунизацията с него най-рано следващата седмица”, категоричен бе той.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК