Митов: Направихме честно и открито усилие за съставяне на кабинет

Номинираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

Според Даниел Митов отказът на „Демократична България” и „Има такъв народ” да се срещнат с тях било „проява на политическа незрялост”. Затова  решили да не бавят процедурата и да следват стъпките по Конституция.

„Направихме честно и открито усилие да проведем разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да преговаряме за съставяне на правителство. Бяхме подготвени с кабинет и разговор по политики. За съжаление партиите, с които смятахме, че можехме да водим разговори, арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха да говорят с нас. Тъй като обещахме да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство, следваме конституционната процедура и сме тук, за да връчим обратно дадения ни мандат”, заяви Даниел Митов пред държавния глава.

Сега на ход са „Има такъв народ”. Все още не е ясно  кога ще получат мандата.

„Искам да ви благодаря за усилията, които положихте. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандата на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство. Надявам се останалото време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, изградено на основата на споделени принципи и приоритети”, каза президентът Румен Радев.

„Когато най-голямата парламентарна група спечели на избори и те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да ти кажат и да проведеш разговори по определени приоритети. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и откровена политическа незрялост”, коментира Митов след срещата с президента.

ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)

„Емоциите от лятото, са си емоции от лятото. Институционалният разговор е друго нещо. Когато хората са си казали мнението, когато са отредили места на съответните партии и коалиции в парламента, не може да се заобикаля най-голямата”, допълни още той.

Решението за връщане на проектокабинета е взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

„Гражданите видяха как би изглеждал наш кабинет в такава революционна среда. Революционна, защото революцията свърши само до преди няколко дни”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тошко Йорданов: Ще обявим намеренията си след получаване на мандата

От партията обясниха защо са решили да върнат мандата на президента, а не са внесли предложението им за гласуване в пленарната зала.

„Смятаме, че в Народното събрание се завърнаха най-ужасните порочни практики – гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила. Считаме, че българските граждани вече няколко дни наблюдават какво се случва в парламента, но няма нужда да стават свидетели на низости при обсъждане и гласуване на състав и структура на парламент”, каза Десислава Атанасова.

Досегашните управляващи все още са лаконични за това дали биха подкрепили проектокабинет на „Има такъв народ”.

„В момента ясно се водят задкулисни разговори от другите партии. Това за мен е огромен проблем”, заяви Даниел Митов.

„Много бих желала да видим структура, състав, приоритети, политики. Вече втора седмица ние не сме чули нито една дума по тези въпроси”, заяви Десислава Атанасова.

Държавният глава ще връчи мандата на втората по численост партия не по-рано от понеделник. 

 

 

Репортери: Наталия Герджикова, Ивелина Николова, Добромир Николов