По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ-СДС връщат мандата за съставяне на правителство

В парламента първите реакции на върнатия мандат не закъсняха. Повечето нови партии и коалиции потвърдиха, че може да подкрепят правителство на „Има такъв народ”.

От партията на Слави Трифонов обаче отново не казаха категорично ще направят ли опит за съставяне на кабинет.

„Ако се стигне до предсрочни, което е много вероятно, ние не можем да си позволим да работим по този вреден изборен кодекс”, заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ”.

„Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата“, допълни Йорданов пред журналисти.

ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Досегашните управляващи обаче настояват партията на Слави Трифонов да поеме отговорност.

„Г-н Трифонов, г-н Радев и партиите на протеста поемат отговорността, те са на ход, те трябва да направят управление”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че се водят неофициални разговори за намерения, но те не са конкретни.

„Никакви консултации, структурирани, целенасочени, свързани с реализиране на мандата от страна на ИТН с наше участие не се водят. Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на „Има такъв народ“. Чакаме техния ход“, заяви Иванов.

 

 

„Не мога да прогнозирам. Това може да коментират мандатоносителите. Неяснота със сигурност има. Ние смятаме, че трябват усилия за излъчване на правителство колкото и трудна да е аритметиката. Логично е това да стане на база на мандата на „Има такъв народ””, заяви Иванов.

Дали ДБ ще поиска да получи третия мандат от президента Румен Радев зависи от начина, по който „Има такъв народ“ реализира втория, посочи Иванов. 

Зам.-председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов отново увери, че е готов да бъде министър в кабинет на промяната.

„Според нас ние дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет. Очевидно няма как да съставим кабинет, защото сме най-малките. Всички останали се притесняват. Ние смятаме, че в политиката на човек трябва да му стиска да поема рискове“, заяви Хаджигенов. 

„Има един начин да разберем дали ще съставят правителство и той е като им връчат мандата. Нямаме покани. В неофициални разговори декларирахме, че бихме подкрепили правителство на опозиционните партии и правителство на малцинството”, заяви Хаджигенов.

Депутатите разглеждат промените в Изборния кодекс

„На ход е „Има такъв народ”. Не са ни поканили на официални разговори. Нека изчакаме да видим какво ще реши Слави Трифонов”, каза Корнелия Нинова.

„По тази тема само председателят ще говори. Никой не ни е търсил”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ-СДС връщат мандата за съставяне на правителство на държавния глава и сега той трябва да отиде във втората политическа сила - ИТН.

Източник: БНР