Това се случва след негов пост в социалните мрежи, свързан с посещение на Бойко Борисов в университета

Университетът за национално и световно стопанство уволни доцент по журналистика. Това се случва след негов пост в социалните мрежи, свързан с посещение на Бойко Борисов в университета.

От ръководството на УНСС казват, че наказанието е следствие на неверни твърдения, които уронили престижа на учебното заведение. А преподавателят твърди, че всъщност е защитавал именно авторитета на УНСС.

Ден преди изборите - на 2 април, премиерът, лидер на ГЕРБ и кандидат за депутат Бойко Борисов се включва на живо във Facebook от Университета за национално и световно стопанство. На посещение е в новоизграден корпус на университета.

Борисов: Във вторник гласуваме 7-те милиона за УНСС (ВИДЕО)

2 часа по-късно преподавателят по журналистика от университета Мартин Осиковски изразява възмущението си от това. С пост във Facebook той казва, че УНСС се е превърнал в домакин на предизборна обиколка на ГЕРБ. И се оттегля от ръководни длъжности в учебното заведение. Всичко това, според ректора, е навредило на университета. 

„Той организира медийна кампания срещу нашия университет. В резултат на тези му действия, публични подавания на оставки, използване на изрази като „срам” и други, които не искам да цитирам, само за един ден се получиха 80 негативни публикации за УНСС”, каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

„Публикацията и действията от 2 април бяха направени в опит да бъде, условно казано, възстановен престижът на тази институция, към която аз принадлежах. Тази академична общност, тоест университет, показва, че разполага с вътрешен имунитет за борба с такива опасности на хоризонта”, заяви доц. д-р Мартин Осиковски.

От УНСС казват, че Борисов е бил там в качеството си на премиер. И отричат по време на събитието да е имало политическа агитация. 

Студенти на преподавателя вече стартираха петиция срещу уволнението му.

„Тази ситуация е стресова. Човек има нужда от няколко дни да я осмисли”, заяви проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

„Не виждам предпоставки за промяна на моето мнение. В крайна сметка и аз имам право на мнение”, каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.