Спешна среща заради финансовите проблеми на университета

Спешна среща заради финансовите проблеми на УНСС. Преди дни стана ясно, че най-големият университет у нас е заплашен от фалит заради дългове към строителна фирма.

Оказва се, че строежът на нов корпус не може да бъде довършен, защото парите не стигат. От университета заявяват, че многократно са сигнализирали държавата, но ответна реакция нямало. Не стана ясно обаче кой е виновен. 

Финансовият министър контрира и заяви, че е недопустимо икономическият университет да има икономически проблеми. Държавата все пак ще се намеси и ще отпусне 7 милиона лева, за да може сградата да бъде довършена, въпреки че виновните не се знаят.

Грубият строеж на новата сграда е готов. По план обаче, до откриването остават по малко от два месеца. Новата сграда е с  площ 11 хил. кв. метра. Общата стойност е малко над 11 милиона лева. От тях -  40 % евро пари. За да не се наложи да се връщат, държавата, трябва да извади около 7 милиона лева, показват сметките на ректора. 

„Не може да се дават милиарди за образование. Не може да го оставим този строеж да стои като „паметник” в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси – МРРБ – университет, да си налагат санкции, корекции и всичко останало, това ще остане така”, каза Борисов. „Не един, не два, не двайсет обекта съм довършвал. Този спор не ми е приятен. Вторник ще ни е Министерския съвет – вторник, тези 7 милиона ще ги гласуваме”, каза Борисов.

УНСС пред фалит? Защо висшето заведение поиска милиони от държавата?

В хода на работа обаче били открити отклонения, обяви финансовият министър и това трябвало да се провери. Имало смущаващи обстоятелства, както при проектирането, така и при строежа. Например, не било отчетено, че под сградата минават тръби. Освен това се наложило с 10% да бъде коригирана сумата, заради начинът, по който се е провела обществената поръчка. 

„Смислен въпрос е за чия сметка са корекциите. По отношение на европейските средства имаме изградена система за управление и когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен. Кой ще предпази българския бюджет?", обърна се Горанов към медиите.

„Моля за съдействието на цялата държава, защото това е национален обект. Да можем да усвоим европейските средства и заедно с държавна помощ да завършим строежа”, заяви ректорът на университета Стати Статев.

От МРРБ съобщиха, че строежът се изпълнява по обществена поръчка и строителят е трябвало да предвиди всички свои разходи и ако те не стигат, това е трябвало да бъде предвидено.  

Сега надеждата била догодина да има откриване, за стотния рожден ден на университета

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.