Методът се прилага от скоро от медици в Бразилия

Ръцете на любовта. Така медици от Бразилия наричат метода, чрез който лекуват пациенти в интензивните ковид отделения в страната.  За целта – използват ръкавици, които пълнят с топла вода. А след това ги поставят така, че пациентът да има усещането за човешко докосване.

Чрез тази техника помагат на пациентите в една от болниците в Бразилия. Наричат я  „Ръцете на любовта”.  Идеята за нея се ражда преди няколко дни. Инициаторите са медицинските сестри  Семей и Ванеса. Те работят в COVID отделение от началото на пандемията и казват, че освен с болестта се борят и със самотата на пациентите.

„Ръцете на любовта”  помагат в най-тежките случаи. Тогава, когато пациентите са  интубирани, в безсъзнание и  не могат нито да видят, нито да чуят подкрепата на близките си.   Медицински – идеята е ръкавиците, пълни с вода, да държат ръцете топли.

Доц. Кунчев: Зелените коридори ще работят по празниците

„ Хладната ръка на пациента дава фалшиви показания за ниски нива на кислород, така че затоплянето на ръката подобрява този проблем”, твърди  Ванеса  Форменция – медицинска сестра .

Човешки –  съзнанието на болния разбира, че той не е оставен сам.  "Това е нещо, което не може да бъде обяснено. Удивително е колко бързо можете да видите промяна в пациента", посочва Семей Арухо, медицинска сестра. „Пациентът се чувства успокоен, сякаш някой го държи за ръка”, обяснява Ванеса.

 А хващането за ръката е изключително важно, казват психолозите. От поемането на първата глътка въздух. До момента, в който с последни сили се бориш за нея.

Падат още COVID-мерки (ЗАПОВЕД)

„Продължавам да вярвам и съм до теб, не съм се примирил, не се примирявай и ти. Това е посланието на ръкавицата. Дали е ръкавицата на любовта не знам. Но със сигурност е ръкавицата на грижата”, твърди психологът Младен Владимиров.

Да хванеш някого за ръка често говори повече от думите: „Когато хванем ръката без думи  ще чуем онова което искаме да чуем, а не онова което ни се казва. И ще проектираме своите си нужди. Той ми хвана ръката: защото…….”

"Защото… иска да оздравея". Така пациентите биха довършили изречението, смятат медицинските сестри Ванеса и Семей. И вярват, че допирът засилва волята за живот на болните.  Доказвали го и резултатите, казват те. Въпреки че „Ръцете на любовта” докосват отскоро. И още е рано за статистика.

„Надяваме се, че  и други медицинските сестри ще го приложат и ще го използват, защото наистина помага много”, изрази надежда Ванеса.