Това стана ясно на брифинг на здравните власти

Здравните власти разхлабват още противоепидемични мерки от 24 април. Това стана ясно на брифинг на министъра в оставка проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Определени сектори са приоритет за държавата – образование, културата, спорта и здравеопазването”, коментира министърът в оставка.

„От утре ще бъдат отворени езиковите и образователни центрове”, каза Ангелов. Обясни обаче, че в тях трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

 

Над 100 починали с COVID-19 през последното денонощие

След като бъде удължена извънредната противоепидемична обстановка, здравният министър ще издаде заповед, с която след 10 май ще бъде увеличен броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Ангелов обясни, че се очаква предложение на министъра на образованието как да стане това.

Отварят стадионите за публика

Стадионите ще бъдат отворени за публика още от утре. Фенове ще се допускат на спортните съоръжения на открито. Ще може да се запълват максимум 30% от техния капацитет. Броят на запалянковците обаче не трябва да надвишава 1000 души в сектор.

Относно летния сезон, от 1 май у нас ще се влиза по 3 начина – с ваксинационен сертификат, отрицателен тест – PCR или антигенен, или с документ за преболедуване.


Специални мерки ще важат и на Цветница, както и по време на страстната седмица. Всеки в храма ще бъде с маска – с изключение на свещениците.

Останалите мерки обаче ще са по-либерални спрямо миналата година. Тогава върбови клонки не се раздаваха, за да не разнесат вярващите зараза по домовете си. Тази година традицията ще може да се спази.

„Върбовите клонки да се раздават извън църквите на всички хора, които искат да получат такива”, заяви Костадин Ангелов.

Преди година църковните служби за Великден се проведоха пред храмовете. Тази година се връщат вътре.

„Достъп до храма хората ще имат. А нашата молба е към хората по възможност все пак да ограничат посещението”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Здравните власти препоръчаха още вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите.

А дали причастие ще се дава на всички вярващи с една и съща лъжица – не било въпрос от компетенциите на здравните власти.

ЕК цели ваксиниране на 70% от пълнолетните европейци още през юли

В края на април врати трябва да отворят и нощните заведения, но здравните експерти не са единодушни по този въпрос. Според математика на Оперативния щаб предстоящите празници и разхлабването на редица мерки ще доведат до нов ръст на заболеваемостта.

„Можем да си довлечем неприятности след това и да се получи известно увеличение в броя на случаите”, прогнозира Николай Витанов.

Но дори ако милион и половина българи не спазят мерките - колективен имунитет ще достигнем около 25 юли, изчислява математикът.

„Това е при 20-25 хиляди поставени ваксини на ден. Ако успеем да поставяме по 50 000 на ден, това означава, че всичко ще се измести един месец напред – т.е. края на юни”, смята Николай Витанов.

Ако ваксинацията премине според този сценарий, в България четвърта вълна няма да има, изчислява математикът.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК