Президентът каза, че най-скоро време ще стане ясно кога „Има такъв народ” ще получи мандата

До дни президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Ще го получи втората по големина партия в парламента – „Има такъв народ”. Държавният глава не уточни точно в кой от следващите дни ще тръгне вторият етап от конституционната процедура за нов кабинет.

Точно в 10:00 часа тази сутрин  Румен Радев отиде в Плана планина, за да даде началото на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора”. Първото  дърво беше засадено именно от държавния глава. А веднага след това Радев коментира и политиката.

Тошко Йорданов: Ще обявим намеренията си след получаване на мандата

„Допълнителното време, предоставено на политическите сили между връчването на първия и втория мандат, трябва да бъде инвестирано в диалог и в стремеж за постигане на съгласие, за да бъде намерен консенсус и да имаме редовно правителство с широка парламентарна подкрепа, обединено около ясни принципи и приоритети", заяви Румен Радев. 

„Трябва да намерим баланса между приемането на необходими промени в законите и съставяне на правителство. Трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде избрано ново правителство“, заяви още президентът и посочи, че е твърде рано да се говори на коя политическа сила да бъде връчен третият мандат. „Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти, българите очакват решения, които да бъдат взети“, каза президентът и добави, че на законодателния орган трябва да бъде да дадена възможност да реализира поставените пред него цели.

В отговор на журналистически въпрос Радев посочи, че в Народното събрание предизборните страсти започват да се уталожват, и че това е добър сигнал. „Надявам се да се запази добрият тон и да има конструктивност, защото времето е ограничено, а имаме нужда от решителни промени, които да бъдат извършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на отделните партии“, заяви Румен Радев.

„Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да  намерят сили и да проявят отговорност и за актуализация на бюджета. Ще бъде крайно безотговорно милионите български пенсионери, трудещите се, хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда“, призова държавният глава.

„Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, подчерта още президентът и добави, че всички политически партии в парламента трябва да осъзнаят своята отговорност да намерят консенсус в името на това да съставят правителство, което да работи в интерес на обществото „Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи, приоритети и ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата“, заяви още той.