Очаква се до дни да бъде издадена заповедта с правилата за влизане в страната

Дни преди началото на летния туристически сезон стана ясно,че вече ще има разписани правила, по които чуждите туристи да влизат в страната ни. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Отлив на чуждестранни туристи от морските ни курорти за празничните дни

Влизането в страната ще става по три начина, научи NOVA. С PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат или с документ, който да удостоверява преболедуване от COVID-19. Представители на туристическия бранш преди седмица написаха писмо, с което настояха за яснота при какви условия ще могат гостите им да пристигат в хотелите.

Само няколко хотела в Слънчев бряг ще отворят за Великден, когато официално се открива и новия летен туристически сезон. Заради забавянето на правилата за влизане у нас курортът ще остане празен.

„Със сигурност няма да отворим от 1 май. Резервации за този период до края на май поне към момента няма. Туристическият сезон не започва тогава, когато ние го обявим условно, започва тогава, когато започнат да пристигат туристи”, заяви Теодор Пастърмаджиев, който е член УС Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Обмислят всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната (ВИДЕО)

Един от хотелите по традиция отварят първи и затварят последни в Слънчев бряг. Към момента имат едва 9 гости, българи.Чужденците ги няма. Хотелиерите смятат, че самото споменаване на PCR тест плашело туристите.

След писмото им, с което  поискаха ясни правила и критерии, по които ще може да се отвори сектора през летния сезон, от здравното министерство днес ги разписаха:

„За влизане в страната - 3 възможни начина – с PCR или антигенен, с ваксинационен сертификат, или с документ, или с тест, че са че са прекарали COVID-19 през последните 6 месеца”, заяви проф. Ангелов по време на среща с Борисов, която се излъчваше на живо във Facebook. А премиерът в оставка нареди до края на деня правителството, заедно с туристическия бранш, да уточнят всички детайли около началото на сезона. Очаква се заповедта за това да излезе в сряда.

Борисов: Слави Трифонов да си вземе мандата

„С Катя Захариева, външно министерство, да препрати по посолствата ни, за да могат там да направят съответната рекламна кампания. Са идват туристи, да отворим пазарите”, призова Борисов.

От хотелиерския бранш са доволни, че все пак ще има разписани правила, но препоръчват  да започнат реципрочни разговори с основните им партньори

„При връщането на туриста в държавата, от която той е , ако там има рестрикции, на които той ще бъде подложен, туристът пак няма да осъществи пътуването си”, смята Пастърмаджиев.

От туристическия бранш настояват и за облекчаване на визовия режим за руските граждани, които могат да бъдат върнати на българското море заради забраната им да пътуват до Турция.

В приоритетите на държавата в момента е ваксинирането на туристическия бранш, които ще обслужват летния туристически сезон. Заявление за ваксиниране са подали над 80 000 служители. Част от дозите на „Янсен”, които пристигнаха, вероятно ще отидат за туристическия бранш, тъй като са еднодозови и служителите ще получат по-бързо сертефикат за имунизация.