Урсула фон дер Лайен заяви, че Гърция може да получи до 30,5 млрд. евро чрез NextGenerationEU

Гърция е внесла в Европейската комисия своя национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис на среща днес с президента на страната Катерина Сакеларопулу, информира БТА.

Мицотакис подчерта, че доколкото му е известно Гърция е втората от европейските страни, която внася такъв план. Планът, наречен "Гърция 2.0", съдържа 4100 страници и е в състояние да преструктурира изцяло модела на производството, да насочи значителни ресурси за цифров преход и за усилията за преминаване към икономика с нулеви емисии от въглероден диоксид, каза гръцкият премиер.

Освен това, според него, планът съдържа съществени дейности в областта на социалната кохезия, квалификацията и подкрепата за младежта. Мицотакис определи плана като уникална възможност, която не трябва да бъде пропусната.

Както беше обявено от гръцкото правителство в края на март, националният план за възстановяване и устойчивост съдържа 170 проекта, инвестиции и реформи. Общите инвестиционни ресурси в рамките на плана се очаква да достигнат до 57 млрд. евро, от които бюджетът на фонда за възстановяване ще бъде почти 31 млрд. евро.

Манолова: Няма нищо по-страшно от това да се блокира работата на парламента

Тогава Мицотакис каза, че планът ще промени модела на гръцката икономика, като ще я направи отворена и конкурентна, с цифровизирана и ефективна държавна администрация, с мащабни проекти със социален ефект, а данъчното облагане ще благоприятства развитието.

Амбицията е през следващите 6 години да бъдат разкрити 200 хиляди нови работни места, а брутният вътрешен продукт да се увеличи със 7 процента.

Борисов: Мнозинството в парламента ще вкара държавата в тежка политическа криза

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази задоволство от внасянето на плана и от акцентите в него. "Получихме гръцкия план за възстановяване и устойчивост. Радвам се за акцента върху ключови области като зеления и цифровия преход, заетостта, компетентностите, частните инвестиции и реформите. След оценката Гърция ще може да получи до 30,5 млрд. евро чрез NextGenerationEU", каза Фон дер Лайен.