„На фона на излъганите очаквания на много български граждани, президентът Радев настройва партиите една срещу друга", каза още той

„Въпреки нашите усилия да преведем по най-добрия начин страната през кризата, породена от пандемията, мнозинството в парламента ще вкара държавата в тежка политическа криза заради некомпетентност и неподготвеност. На фона на излъганите очаквания на много български граждани, президентът Радев настройва партиите една срещу друга, така че да има служебно правителство максимално дълго”. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов след днешното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Пропадна заседанието на Народното събрание

Премиерът обобщи част от ключовите теми на кабинета, сред които – удължаването на епидемичната обстановка, осигуряването на още 83 милиона лева за допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия и одобряването на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост.

„За разлика от парламента, ние работим. За съжаление по нито една тема нямаме реален опонент - скриха се, не показаха на хората какво правят, водят се от злоба и некадърност. Мина месец от изборите, умишлено протакат решения“, изтъкна премиерът Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев категорично опроверга и твърденията на президента Радев, касаещи актуализация на бюджета. Ананиев заяви категорично, че всички разходи, които са приети със закона за държавния бюджет, са финансово осигурени. Наред с това разходите, свързани с борбата с COVID-19, са осигурени включително за месец юни. Ананиев посочи още, че правителството ще одобри 240 млн. лв. за социално-икономическите мерки на кабинета в подкрепа на семействата и бизнеса.

 

„Вече месец след изборите никой не предложи друг вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, всички работят в услуга на Радев, да му променят Изборния кодекс, без да се занимават с ежедневието на хората. Затова днес правителството одобри проекта на Плана“, заяви премиерът в оставка. Борисов беше категоричен, че документът е изключително важен, за да продължи икономическото и социалното развитие на страната. „Видяхме, че няма друго разумно предложение. Спазихме всички процедури. И днес възложихме на вицепремиера Дончев да започне консултации със службите на ЕК с оглед окончателното изпращане на проекта на Плана“, подчерта още министър-председателят.

 

 

Вицепремиерът Томислав Дончев информира премиера, че след като вчера лично е запознал народните представили с проекта на Плана, днес може да стартира процедурата на предварителна проверка от службите на Европейската комисия, която ще установи дали Планът съответства на единадесетте критерии.

„Изключително важна точка, която приехме днес, е за удължаването на срока на обявената извънредна епидемична обстановка у нас до края на май“, категоричен бе премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта, че въз основа на това решение ще може да се издаде заповедта за старта на туристическия сезон от 1 май при определени ясни правила, както и се осигурява подкрепата от 1000 лева за медицинските и другите немедицински работници, които са на първа линия в битката с COVID-19.

 

 

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Постигнахме много до момента, благодарение на всички мерки, които взимахме експертно. Затова България излиза успешно и от третата вълна за разлика от много други европейски страни, които не успяват да постигнат този резултат, въпреки наложените там по-строги мерки и забраната за излизане на хората от вкъщи“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той подчерта, че в страната се отбелязва траен спад на заболеваемостта, на смъртността, наблюдава се устойчива тенденция за намаляване на хоспитализираните пациенти и в неинтензивните, и в интензивните структури.

„Осигурили сме всичко необходимо за лечението на хората, като се започне от ремдесивир, лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи. А ваксинационният процес върви с изключително добри темпове – имунизираме от 15 000 до 20 000 души на ден, отваряме и зелените коридори в петък“, каза още здравният министър. Ангелов заяви, че за да се затвърдят постигнатите резултати е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Правителството отпуска и 83 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средства са за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни. От отпусната сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия. А останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за поемане на нуждите при изплащането на 1000-та лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, също покривана от Здравната каса.

В рамките на днешното заседание беше решено също така правителството да обезпечи транспорта на българската църковно-държавна делегация, водена от Врачанския митрополит Григорий. Делегацията предстои да отпътува за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън, който ще пристигне в България на Велика събота.