Последва спешен председателски съвет

За първи път 45-ият парламент не можа да започне работа. Причината бе, че депутатите не се разбраха за дневния ред на заседанието. В пленарната зала се очерта нов фронт - стари срещу нови партии. Последва спешен председателски съвет. 

Депутатите гласуват на второ четене промените в изборните правила

При първото гласуване предложеният дневен ред беше отхвърлен с 86 гласа "за", 8 "против" и 103 "въздържал се", а при прегласуването - със 79 "за", 6 "против" и 123 "въздържал се".

Въздържалите се бяха от ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ и Левицата изложиха различни аргументи защо не са подкрепили предложената промяна. От ДПС отказаха коментар.

 

 

Бламиране на парламента - така трите нови партиите в парламента определиха отказа на ГЕРБ, БСП и ДПС да подкрепят програмата за работа на парламента.

Депутатите трябваше да гласуват окончателно промените в Изборния кодекс, да изменят правилника си и да решат -  ще бъде ли намалена субсидията за партиите от 8 на 1 лев.

ГЕРБ видяха пробойни в новите изборни поправки, а левицата се въздържа при гласуването, защото в дневния ред не попадали техни законопроекти. От групата на „Изправи се! Мутри вън!” поискаха и прегласуване заради проблеми с пултовете.

„До сега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти. Мисля, че това не е моментът за аплодисменти. Закривам заседанието”, заяви Кристиян Вигенин, зам.-председател на НС.

Оказа се обаче, че един от редицата на БСП и при двете гласувания е подкрепил програмата. Справка от парламента показва,че става въпрос за Вигенин, а лидерът на левицата призова парламента да приеме спешни мерки в полза на хората и бизнеса.

„Това трябва да стане през актуализация на бюджета. Предложение, което също сме внесли”, каза Корнелия Нинова.

„Сега отговорихте ли си на въпроса защо върнахме мандата днес? Виждате ли цирка в пленарната зала”, коментира  Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

„Юда влезе и беше извършено предателство спрямо българския народ, което струва не 30 сребърника, а над 13 милиарда лева. Няма нещо по-страшно от това да се блокира работата на парламента”, каза лидерът на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

Последва и извънреден председателски съвет, на който отново е имало разнобой какви закони да се гледат.

Три часа по-късно председателят на Народното събрание Ива  Митева обяви - утре парламентът ще направи нов опит да заседава.