Той коментира обвиненията към руски граждани за взривове в оръжейни заводи

Периодът от 2011 до 2020 г., в който България обвинява руски граждани в организиране на четири взрива в оръжейни заводи, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

Самата времева рамка обхваща последните 10 години. Излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия се сетиха за събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние, каза министърът.

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

Лавров добавя, че Брюксел трябва да изясни въпроса за отношенията на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България.

Евросъюзът въпреки това трябва да вземе предвид ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на оръжие и боеприпаси.

„Евросъюзът все пак трябва да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това, доколко Евросъюзът контролира изпълнението от негови членове на задължения по различни документи в областта на търговията с оръжие”, каза Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

„В западната преса има предостатъчно материали. Веднага се сетих, че г-н Гебрев или негови служители заявяваха, че в складовете в Чехия не се съхраняват никакви противопехотни мини, че там е имало само снаряди и корпуси за противопехотни мини”, посочи руският външен министър. Той изтъкна, че в същите медии се споменава, че е имало няколко случая, в които Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в друга държава, където те бързо получавали необходимия заряд.

Лавров допусна, че са възможни различни варианти за развитие на събитията, като се има предвид колко находчиви са хората, които търгуват с оръжие в нарушение на законите и международните конвенции.

Според него няма да навреди Евросъюзът да обясни на международната общност как всичко това се съвместява със самите международни конвенции и договори, които членовете на Евросъюза са подписали.

Източник: БТА