Има съмнение за опити за спиране на износ към Грузия и Украйна

Прокуратурата сравнява четири случая на взривове в складове за боеприпаси у нас, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в сряда.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. в склад на "ЕМКО" до село Ловнидол. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия, обясни Сийка Милева. Собственик на засегнатата продукция е Емилиян Гебрев.

Вторият случай е от 2015 г., когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот, до село Иганово. Част от унищожената продукция също е собственост на „ЕМКО”.

При третия случай от 2015 г. е взривен цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. На 31 май същата година  в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар. Мястото е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складове на ВМЗ-Сопот в Иганово. Съгласно заключението от назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. - взрив с склад на завод „Арсенал” в Мъглиж. Сийка Милева подчерта, че това е стратегически обект за националната ни сигурност.

Президентът на Чехия: Две са версиите за взрива в оръжейния склад през 2014 г.

„При четирите произшествия се наблюдава сходство, но се различават от останалите случаи на взривове на складове през същия период, сочи назначената по делата експертиза на СОБТ. И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма”, обясни Сийка Милева. И допълни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да могат да се оттеглят.

„Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, каза Милева.

И в четирите случая взривената продукцията е била предназначена за износ към Грузия или Украйна.

 

 

„От получената информация от партньорските служби и от ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между тези взривове, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на тежки държави", обясни Милева.

За опита за отравяне на тримата българи в качеството си на обвиняеми са привлечени трима руски граждани. Те се издирват от Интерпол и според Милева "с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската Федерация".

Бабиш: Единствената причина за експлозиите във Върбетице е дейността на руски агенти

В хода на разследването на взривовете в складове за боеприпаси е установено, че шестима руснаци са пребивавали у нас около датите на експлозиите и датите на опитите за покушение срещу бизнесмена Емилиян Гебрев. 

Според разследващите вероятно руските граждани са целели да пресекат доставките на специална продукция за Грузия и Украйна.

Проверява се и връзка между тези случаи с взривовете в складове за боеприпаси в Чехия през 2014 г. 

По-късно от предприятието „ЕМКО” излязоха с позиция.

Ето и позицията без редакторска намеса:

„Във връзка с официално съобщение на главния прокурор на Р България, за проведени разследвания на взривове на складове с боеприпаси в България, считаме, че е необходимо да се заяви следното:

На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

Също така, откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи.
Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Във връзка с горното възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?

С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?

ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България".