Реакциите след случилото се в президентството не закъсняха

България е на крачка от предсрочни избори. Вторият мандат за управление на държавата също остава в историята. Партията на Слави Трифонов получи папката от президента Румен Радев и секунди по-късно я върна.

Държавният глава призова депутатите да започнат спешна работа по актуализация на бюджета, а премиерът в оставка Бойко Борисов го обвини, че настройва партиите една срещу друга и предрече тежка политическа криза.

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Неуспех и за втория мандат за съставяне на правителство. Този път той остана в ръцете на партията не за дни, а само няколко секунди. Кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова дойде на „Дондуков“ 2 точно в 9 часа в компанията на председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов и депутата Ивайло Вълчев. Тя получи мандата от президента Румен Радев, но и му го върна обратно. Мотивът е, че от партията не искат да влизат в безпринципни коалиции.

След като получи обратно папката, президентът посочи кои са най-спешните задачи пред Народното събрание и настоя за спешна актуализация на бюджета. На фона на всички политически страсти, пред президентството имаше и протест.

25 дни след изборите от „Има такъв народ“ получиха шанс да направят свое правителство. Те обаче не го използваха. 35 секунди, след като взеха мандата от държавния глава, го върнаха. Причината - не искали да влизат в зависимости или в коалиции с партии на статуквото.

„За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова, г-н президент, връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви номинираната за премиер от „Има такъв народ” Антоанета Стефанова.

С върнатата папка в ръце президентът Румен Радев отново посочи, че страната ни се нуждае от редовно и стабилно правителство.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия”, смята държавният глава.

Трифонов: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо трябваше да върнем мандата

Така, една крачка по-близо до нови избори, президентът обяви най-важните задачи, които това Народно събрание трябва да свърши.

„Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализацията на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство”, добави Радев.

След 30-минутен разговор на закрити врата с президента, от „Има такъв народ“ си тръгнаха от „Дондуков“ 2. Без мандат, без правителство, но с протест на ВМРО срещу изборните промени, който стартира от парламента, а минути по-късно се премести пред президентството.

В кратък разговор Ивайло Вълчев от „Има такъв народ” и Александър Сиди от ВМРО обсъдиха как се протестира и общува.

„В една демократична страна всеки, в момента, в който има какво да каже, излиза и го казва”, категоричен е Вълчев.

„И във Facebook”, добави Сиди.

„Защо във Facebook. На улицата - най-добре”, отвърна Вълчев.

„Предизвика ни това, че за първи път от 10 години отново ще видим гласовете от Турция”, отвърна Сиди.

Протест на ВМРО срещу промените в изборните правила

На този фон от партията на Слави Трифонов обявиха, че най-вероятно дните на 45-ия парламент са преброени.

„Което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото - а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори”, обясни Йорданов.

Така вторият опит за съставяне на правителство беше неуспешен. Сега на дневен ред е въпросът коя ще е третата партия, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов първи върна мандата - неизпълнен, днес това направи и Антоанета Стефанова.

Реакциите на случилото се в президентството не закъсняха. От ГЕРБ обвиниха Румен Радев в „казване на неистини”. В парламента политическите страсти също се нажежиха.

Минути след връщането и на втория мандат, премиерът в оставка попита кога ще дойде време да предаде поста.  

„Цяло лято искаха да си ходим, сега един месец продължават да се мотаят. Те трябваше вече да имат правителство, да са актуализирали бюджета, да са направили каквото искат. Каквото лъжеха хората. Защо не го правят?”, попита премиерът в оставка Бойко Борисов.

Борисов: Мнозинството в парламента ще вкара държавата в тежка политическа криза

На критиката на Радев за актуализацията на бюджета Борисов отговори с критика.

„Продължават да говорят лъжи, че не сме осигурили средства и че едва ли не щели сме да ги оставим след това без пари. Това са лъжи”, посочи той.

Кабинетът в оставка продължи с критики към работата на парламента. „Днес е Велика сряда. Това е ден на предателството. Неслучайно и парламентът не се събра да работи. Защото умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа, така, както бях предупредил. Обичат да спят до късно”, смята министър-председателят в оставка.

В парламента ГЕРБ продължиха с упреците към президента. „Този човек от една година се опитва да предизвика политическа криза. Честито, успя!”, заяви Тома Биков.

От „Има такъв народ” също останаха на тезата си защо не е било възможно да направят кабинет.

„Щяхме да бъдем задушени от тези, които демонстрират за пореден път, чрез политическата агония, взимат решения, които са срамни за суверена”, заяви Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов.

След отказа на „Има такъв народ” „Демократична България” биха опитали да направят кабинет, ако мандатът отиде в тях.

„Продължаваме да сме готови да търсим възможност да бъде съставено мнозинство на промяната в този парламент”, обясни Христо Иванов от „Демократична България”.

ГЕРБ: Президентът да даде третия мандат на "Демократична България"

„Третият мандат е възможен единствено и само в случай, че има разбирателство и консенсус между партиите на протеста”, каза Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

От БСП отказаха да коментират какви ще са ходовете им, ако те са третият избор за мандат на Радев. „За това ще говорим, когато ни бъде връчен мандат”, посочи лидерът на партията Корнелия Нинова.

От ДПС засега запазват мълчание. Както за върнатия мандат, така и какво ще правят, ако президентът избере тях при третото завъртане.

Президентът нямаше определен срок кога да връчи втория мандат, но между него и третия ситуацията е по-различна. По закон, този път държавният глава сам ще избере на кого да връчи мандата. Той ще бъде даден на парламентарна група, а не на излъчен премиер.

Има и още разлики - досега между мандатите нямаше краен срок за размисъл. При третия опит обаче Румен Радев има само седем дни, за да завърти колелото. След което започва последният опит за съставяне на кабинет. Срок за връщане или осъществяване на този последен мандат няма, но според конституционни съдии е нормално това отново да е в рамките на 7 дни. Ако и третият мандат бъде върнат, президентът издава указ, с който разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва нови избори.

Големият въпрос е кога може да са те. Ако третият мандат бъде връчен на 5-и май, което е най-вероятната дата заради почивните дни, вариантите за нови избори са 11-и юли или 18-и юли, в зависимост от това колко бързо бъде върнат третият неосъществен мандат.

Репортери: Ванина Недкова, Добромир Николов