С над 20% се е повишило нивото на моретата

Топенето на ледниците на планетата, предизвикано от климатичното затопляне, се е ускорило още повече през последните 20 години, предаде Франс прес.

КЛИМАТОЛОЗИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: Ледниците стават нестабилни

Този феномен е допринесъл с над 20% за повишаването на нивото на моретата. Земята прибави 1 градус по Целзий затопляне от началото на прединдустриалната епоха. Вследствие на климатичните промени ледниците от Хималаите до Андите, като се мине през Алпите, са на режим „вталяване” от средата на 20 век.

„За жалост обаче само няколко стотици от съществуващите 220 000 ледника на Земята се наблюдават пряко на терен. Съществуват много региони, в които не знаем какво е състоянието на ледниците”, заяви Ромен Югоне от университета в Цюрих, главен автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър”.

Парниковите газове топят ледниците в Алпите

Неговият екип анализирал половин милион сателитни изображения. Учените изготвили първата пълна карта на изтъняването на ледниците в света. По техните думи всички ледници се топят с няколко много малки изключения. Общо те са изгубили средногодишно 267 милиарда тона лед в периода 2000-2019 г. Това количество би могло да потопи под 6 метра вода всяка година територията на Швейцария.

Топенето рязко се е ускорило. От 227 милиарда тона през 2000-2004 до 298 милиарда годишно от 2015 до 2019 година.

Източник: БТА