Целият състав ще се назначава от президента

Депутатите намалиха броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и решиха целият състав на специализирания орган да се назначава с указ на президента, предаде Агенция "Фокус". Това се случи, след като народните представители приеха текстове от Изборния кодекс на второ четене. „За” текста гласуваха 155 народни представители, „против” - 72 и „въздържали се” - 2, с което той бе приет.

Промените в Изборния кодекс отново скараха депутатите

Депутатите приеха текст, според който членовете на ЦИК се намаляват на 15 души. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретарят. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента.

Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Дебатът по този текст започна Даниел Митов от ГЕРБ - СДС. Той призова депутатите да си дадат сметка, че е неразумно да се правят за толкова бързо време радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК. По думите му всички международни наблюдатели ни казват, че изборите досега са били легитимни. Митов заяви, че президентът е излязъл от конституционните си правомощия и попита дали всички са убедени, че ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

„Уважаеми г-н Митов, репликата ми има два аспекта. Не търсете нещо, за да атакувате президента Радев”, каза Крум Зарков в отговор на Даниел Митов. Той заяви, че с обсъждания текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК.

Филип Станев: Подкрепата за "Има такъв народ" е псевдоподкрепа

Ива Митева от „Има такъв народ”, която е и председател на Народното събрание и вносител на законопроекта, също направи изказване по текста.

„Темата за ЦИК може би наистина трябва да се изговори днес. В момента ЦИК е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя”, заяви още Митева.

Цвета Караянчева от ГЕРБ - СДС обърна внимание, че Румен Радев е кандидат за президент.

„Търси се увеличаване на правомощията на президента, който след 6 месеца ще бъде кандидат за президент. Всъщност така, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните избирателни комисии и на какъв принцип ще бъдат построени те?”, попита още Цвета Караянчева.

Тома Биков също се включи в дебата и каза, че ГЕРБ - СДС имат интерес от тази промяна, защото след 6 месеца ще имат президент. Георги Свиленски от БСП посочи, че ЦИК трябва да бъде сменена, защото този орган през 2019 г. не е видял нарушение в това, че Бойко Борисов е бил шеф на предизборен щаб и министър-председател.