Парламентът гласува и да има един многомандатен изборен район извън страната

Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение. Това решиха окончателно депутатите на второ четене.

Близо 14 часа продължи заседанието на парламента за приемането на промените в Изборния кодекс. Гласуването на текстовете премина в препирни, скандали и обвинения в договорки.

Последните няколко часа спорът беше около въпроса – трябва или не трябва да има мажоритарен вот. От ГЕРБ поискаха мажоритарно да се гласува още на следващите парламентарни избори, без значение дали са редовни, или предсрочни. От „Има такъв народ” им отговориха, че това няма как да се случи, защото няма и национално преброяване.

След няколко часа спорове депутатите приеха пропорционалната избирателна система, която действа в момента, да се запази до следващите редовни парламентарни избори. Какво следва обаче, не стана ясно. Ще трябва да го реши или това НС, или следващото.

Промените в Изборния кодекс отново скараха депутатите

„Да се премахне думата „редовни”, тоест на първите избори да гласуваме мажоритарно”, поиска Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Наистина ли някой тук си мисли, че следващите избори ще са редовни?”, попита Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Това не е ли взривяване на изборната система. Не е възможно да се случи това. Това е надлъгване, надиграване, саботаж, срамота”, заяви Крум Зарков от БСП.  

 

„Искате да ни поставите в политически капан. Няма да ви се получи”, заяви Филип Станев от „Има такъв народ”.

„Явно предизборната кампания върви в пленарната зала. Това е разговор за това кой е по-мажоритарен в България”, каза Арман Бабикян, „Изправи се! Мутри вън”.

„Несериозно е с преходни и заключителни разпоредби да се променя цялата система”, възмути се Хамид Хамид от ДПС. 

Депутатите отхвърлиха на второ четене първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на изборите за президент и вицепрезидент тази година. 

Депутатите отхвърлиха и възможността за гласуване по пощата. 

Депутатите намалиха броя на членовете на ЦИК

Прието беше да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Намален беше и съставът на членовете на ЦИК.