Хиляди българи тръгнаха на път за празниците

Натоварен трафик, катастрофи и засилен контрол на КАТ в първия от поредицата почивни дни. Хиляди българи тръгнаха на път за празниците.

Още в четвъртък следобед се стигна до задръствания и напрежение по пътищата. Сериозен бе трафикът на изходите на София и в петък сутринта. Опашка се образува и на границата с Гърция.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТРАФИКА В СТРАНАТА

На изхода на София към АМ "Тракия" движението беше интензивно още от сутрешните часове. Към обяд колоната от автомобили стигаше до светофара за кв. "Горубляне". За да бъде по-лесно изнасянето, пътни полицаи регулират движението. 

Колоните от автомобили изнервиха и шофьорите по магистралата. На клип, който беше качен в социалните мрежи се вижда как агресивен мъж рита кола на пътя. Какво е довело до ситуацията - не става ясно.

 

 

Катастрофа затрудни към обяд движението по скоростния път на 107-ия километър в посока Бургас. Движението се осъществяваше в аварийната лента.

Засилен трафик в цялата страна преди празниците (ВИДЕО)

Лека катастрофа в началото на АМ "Хемус" в посока Варна предизвика километрично задръстване. Колоните от автомобили се движеха с изключително ниска скорост, движението се регулира от полицията.

По пътя София - Варна движението беше затруднено и от катастрофа край разклона за ловешкото село Голец. Кола се обърна в дерето край пътя, при което пострадаха двама души - шофьорът и неговата спътница. Сигналът за инцидента е подаден след 10 часа. Заради произшествието за час движението в участъка беше затруднено и се образува колона от автомобили след с. Микре, преди Угърчин, в посока Варна. 

Километрични опашки от автомобили се извиха и на АМ "Струма" в посока Благоевград. Струпването на автомобили е преди кръговото кръстовище в новия участък на „Струма“ при Благоевград. На място има полицейски патрул. 

„Вчера не се стигна до сериозни проблеми по пътищата. Няма инциденти с тежко пострадали или загинали. Имаше леки инциденти и предпоставки за сериозни такива”, обясни главният инспектор от „Пътна полиция” Лъчезар Близнашки.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Огромно задръстване на АМ "Тракия" (СНИМКИ)

Според него ремонтите на АМ „Тракия” възпрепятстват движението. От „Пътна полиция” отправиха молба те да бъдат прекратени за празниците, но решението се взима от АПИ, които продължават някои от ремонтните дейности. Инспектор Близнашки препоръчва на шофьорите да използват обходния маршрут през Подбалканския път в участъка край Стара Загора от АМ „Тракия”.

Снимка: Габриела Винарова, NOVA

От четвъртък тече и акция за превенция на високата скорост. КАТ е изкарала цялата налична техника, която е разположена основно в извънградските и високоскоростните участъци. От събота пътните полицаи ще се насочат към населените места, където ще се следи за употреба на алкохол. Инспектор Близнашки апелира към шофьорите да карат внимателно и да спазват ограниченията.

Около 200 000 българи ще пътуват за празниците в страната, сочи проучване. 30 000 от сънародниците ни са избрали да прекарат празниците в чужбина. 35 000 пък са чужденците, които ще дойдат в България през следващите дни.

 

 

Въпреки коронавируса и засилените мерки, не липсват и българи, които се отправят на почивка в Гърция за празниците. Сериозен е трафикът на ГКПП „Кулата”. Опашката на границата се движи изключително бавно, а причина за това е, че работи само един пункт за проверка, както и стриктният контрол от страна на граничните власти.

 

Освен предварително ясните документи, които всеки трябва да носи със себе си, гръцките власти правят бързи тестове на произволно избрани хора. Това отнема доста време, което допълнително бави трафика. 

Надеждите за бързо пътуване до Гърция се изпариха на Кулата. Колите се наредиха в дълга колона и започна голямото чакане за всеки метър напред.

 

 

Дългото чакане и високите градуси в колите не трогнаха гръцките власти, които продължиха обстойния контрол спрямо пътуващите. Масово се правеха бързи тестове въпреки, че всички представяха отрицателен писиар или документ, че са ваксинирани.

Веднъж стигнали до пункта за проверка, колите престояваха между 10 и 15 минути. 

В ранния следобяд на АМ "Струма" се образува трикилометрова тапа. Наложи се пътни полицаи да регулират движението, но въпреки намесата на органите на реда автомобилите трябваше да чакат около час, за да преминат кръговото кръстовище, което свързва АМ "Струма" с Е79.