Трябва обаче да се изпълнят няколко условия

Машина вместо бюлетина. На следващите избори и българите зад граница ще натискат бутони вместо да отбелязват с химикалки. За това обаче са нужни нова обществена поръчка и нови няколко милиона от хазната.

За първи път и българите зад граница ще гласуват с машини - в секции с над 300 заявления.

„Винаги, при първо прилагане на даден текст, може да възникнат затруднения”, смята Стефан Манов от обществения съвет към ЦИК.

Окончателно: Гласуваме по изцяло нови правила (ОБЗОР)

Според него този вид гласуване ще улесни процеса. „Машинното гласуване ще облекчи провеждането на изборния ден, резултатите ще излязат за секунди, а и бързо ще бъдат изпратени до ЦИК”, добави Манов.

Опашките и чакането с часове, за да гласуваш може да останат в миналото за българите във Великобритания.

„Все пак си мисля, че с отпадането на ограничението за 35 секции, до голяма степен, може би, ще се реши проблемът”, смята българинът, живеещ във Великобритания, Димчо Димчев.

Пораждат се обаче други притеснения: „С човешкия ресурс и дали могат да се попълнят всички комисии. Предполагам, че с машините това би оскъпило самия процес”, прогнозира Димчев.

В страната има 9 400 секции с над 300 избиратели, а държавата разполага с 9 600 машини. За да се покрие и чужбина обаче новият състав на ЦИК трябва да обяви нова обществена пръчка, посочиха от фирмата, която достави машините за предходните избори.

„Свързахме се с производителя на тези машини за гласуване, в момента готовността, която имат, е да ни предоставят евентуално 1 500 машини за юли”, обясни мениджърът в „Сиела Норма” Стефан Митков.

Указът на президента за новия Изборен кодекс излиза на 1 май

Промяната в изборните правила постави и въпросителни.

„Техническата поддръжка на всяко едно устройство ще ни е доста по-затруднена. Сложен въпрос е как ще става самото транспортиране на машините”, посочи Митков.

ЦИК все още не е изплатила парите по приключилия договор - 4,6 милиона лева. Срокът изтича в края на месец май.

„Надяваме се да се случи в срок, за да имаме, чисто оперативно, финансов капацитет, за да поръчаме нови машини. Ако, разбира се, правя уговорката, бъдем избрани и ни бъде възложено”, каза още мениджърът в „Сиела Норма”.