Решението дойде след 14-часово заседание на Народното събрание

Окончателно - ще гласуваме по изцяло нови правила. Ревизията на Изборния кодекс вече е обнародвана в извънреден брой на Държавен вестник. С редица скандали и обвинения  депутатите одобриха текстовете на  второ четене. Равносметката от среднощното заседание е, че ще гласуваме изцяло с машини. Няма да има многомандатен избирателен район „Чужбина”, но и отпада ограничението за броя на секциите.

НС подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване

Хартиената бюлетина остава в историята, защото още на следващите избори във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно - и у нас, и в чужбина. Хартиена бюлетина ще може да се пусне само при технически проблем.

В края на изборния ден ще се заснема броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Още следващият вот ще бъде организиран от нова Централна избирателна комисия. Депутатите решиха да се промени цялата изборна система. Приеха пропорционалното гласуване да остане само до следващите редовни парламентарни избори, но не уточниха дали то ще бъде заместено с мажоритарен вот.

Извънреден брой на Държавен вестник, с утрешна дата - 1 май. Така новите изборни правила, приети след 14-часови скандали в парламента, станаха факт.  Един час преди полунощ беше сложен край не само на заседанието, но и на бурните дебати. В последните часове - „за” или „против” мажоритарния вот и откога.

„Думата редовни да се заличи, тоест, на първите избори да гласуваме мажоритарно”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Има ли някoго в тази зала, който мисли, че следващите избори ще са редовни?”, попита Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Указът на президента за новия Изборен кодекс излиза на 1 май

„Това, което искате да направите сега, е да ни поставите политически капан. Еми, няма да ви се получи”, посочи Филип Станев от „Има такъв народ”.

„Това е надлъгване, надиграване, саботаж, срамота”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Това, което се случва тази вечер, е разговор кой е по-мажоритарен в България”, смята Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Несериозно е с преходни и заключителни разпоредби да се променя цяла система”, добави Хамид Хамид от ДПС.

„В този свят ден българският парламент да не използва похватите на цирка”, каза Атанас Славов от „Демократична България”.

От „Има такъв народ“ обявиха, че са „за“ мажоритарните избори, но първо трябва да има национално преброяване.

„Не знам колко хора са емигрирали, благодарение на вашето управление. Не знам, никой не знае. Никой не знае в България по райони какво е останало, кои са обезлюдени и в кои има повече хора”, каза Тошко Йорданов.

Българите в чужбина ще гласуват с машини за първи път (ВИДЕО)

От ГЕРБ ги обвиниха, че бързо са забравили думите на своя лидер.

„Тази теза за мажоритарните избори се подкрепя от 2,5 млн. българи. Забравихте ли го? Трябва да си го татуирам явно” - цитат от г-н Станислав Трифонов, с чиято парламентарна група избрахте председател на Народното събрание и с чиято група бламирахте държавата”, посочи Десислава Атанасова.

Чу се и още една идея: „Да добавим едно „ако е възможно“, призова Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

След това се появи и объркване – коя идея трябва да се гласува и коя не.

„Предлагам почивка, докато Татяна Дончева се ориентира”, обяви Тошко Йорданов.

„И парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!” иска почивка”, заяви Мая Манолова.

След почивката се стигна и до гласуване. Резултатът – с гласовете на ГЕРБ и „Има такъв народ“ депутатите решиха – пропорционалната система остава до следващите редовни избори. Но не посочиха дали след това на нейно място идва мажоритарната.

Изборният кодекс в Конституционния съд (ВИДЕО)

Всички тези дебати се проведоха в грях, твърдят от ГЕРБ. Малко след 19 ч. те поискаха заседанието да бъде прекратено.

„По църковния закон от 18 часа вече е Разпети петък. Ясно е, че всички политици по предопределения ще горим в ада, някои повече, някои по-малко.  Предлагам да прекратим заседанието”, каза Дилов-син.

След отказа работата да спре и три часа по-късно се стигна и до последното изказване от трибуна.

„Нямаме мажоритарен вот, нямаме електронно гласуване, няма гласуване по пощата, няма машинно гласуване – има някъде, но може и да няма. Видеонаблюдение – може би ще има, но може би няма да има”, завърши Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.