Той беше единственият кандидат за поста

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това стана ясно на извънреден брифинг в четвъртък. 

Ципов беше единственият кандидат за поста. Според ГЕРБ другите партии бягали от отговорност. Самите те не искали да влизат в капана.  Така на практика няма нито един кандидат за председател на ЦИК.

Партиите представиха кандидатите си за членове на ЦИК (ВИДЕО)

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3”, заяви Ципов.

„Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК”, заяви Ципов.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност”, заяви Борисов. „Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар”, каза премиерът в оставка. „Какво ще стане практически? Утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили”, коментира Борисов. Според него Ципов ще е уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да го задължават да подписва и договори.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, срещу което ние протестираме пред Конституционния съд”, смята Борисов.

Президентът Румен Радев отказа да коментира. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше лаконичен: „Честит празник на господин Борисов, честит празник на цялата ЦИК, на всички български граждани. С лични прищевки държавата няма да пропадне, държавата ще я пребъде”.

В момента на „Дондуков” 2 екипът на президента разглежда документите на кандидатите за членове на ЦИК, а утре са изслушванията.