Kриеницата е част от кампания за насърчаване на детското четене на играта по книги „Книговище“

Първите по рода си детски новини в България пристигат на 10 май на сайта на Книговище.бг - образователната онлайн платформа по детски книги. Новата детска медия се казва „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ и е дело на екипа на „Книговище“ – образователната платформа за насърчаване на четенето с разбиране, която от създаването си през 2019 г. запали хиляди деца да четат за удоволствие.

Книговище.бг и „ВИЖТЕ“ имат специална изненада за младите софийски читатели. На 9 май ще могат да прочетат преди всички 5 от първите детски новини. Те ще бъдат скрити около главните алеи на няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“. Тези от тях, които решат поне един въпросник по новините на сайта на „Книговище“, ще участват в томбола с награди на 11 май – Деня на библиотекаря. Тогава „Книговище“ ще връчи годишните си награди за читателски постижения на церемония пред инсталацията Един човек, която ще започне в 18:00. Ще бъдат отличени най-четящите 24 деца и 24 класа от София и страната сред хиляди деца в играта. Тази година за първи път платформата ще връчи и награди в категория „Създател“. Нея ще получат децата и класовете, създали въпросници за играта, която съдържа над 15 000 въпроса по детска литература. Специален участник в събитието ще бъде детският писател и издател Зорница Христова, която е и главен редактор на “ВИЖТЕ: Новините на детски език”.

Как да мотивираме детето си да чете по време на извънредно положение?

Криеницата на новини и церемонията са част от кампаниите за насърчаване на детското четене „Четящите деца на София“ и „Във всяко дете се крие читател“, които „Книговище“ организира в партньорство със Столична програма „Култура“ и Фондация „Америка за България“.

Повече за ВИЖТЕ: Детските новини

„ВИЖТЕ“ е насочена към деца от 7 до 14 г. и ще съдържа новини от България и света. Медията ще говори на език, разбираем и увлекателен за децата и младежите и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др.

Към всяка новина ще има и кратък въпросник в духа на „Книговище“, който ще насърчава децата да осмислят прочетеното. Така, докато четат качествена журналистика, писана специално за тях, децата ще трупат точки в играта на четене с разбиране и неусетно ще градят основите на своето гражданско образование, ще развиват своята медийна, дигитална и четивна грамотност – но чрез игра.

Зад „ВИЖТЕ“ стои екип от 7 професионални журналисти, преминали през обучение за писане за деца от свои колеги с дълъг опит в детски медии в Германия, Франция и Словакия. 

Ясни са победителите в Националното състезание по четене на МОН и Книговище.бг

Всеки делничен ден „ВИЖТЕ“ ще публикува нова статия по тема, която вълнува децата, а всеки месец ще се допитва до децата за темите, които ги вълнуват, за да може да отговори на интересите им. Сред първите 30 теми на изданието ще бъдат хулиганите в мрежата и как да се справим с тях, защо няма Ковид ваксини за деца, какви съкровища се крият под ледовете в Гренландия и как работи българският парламент. Но във „ВИЖТЕ“ очаквайте да откриете и неща, любопитни за възрастните. Знаехте ли, например, че часовите зони се появяват с телеграфа, първите влакове и параходи, защото тогава за първи път хората са имали нужда да знаят колко е часът там, където отиват?

“ВИЖТЕ: Новините на детски език” се случва с подкрепата на Фондация „Робърт Бош“ и посолството на САЩ в София. 

Повече за Книговище.бг

„Книговище“ е онлайн игра за развиване на четивната грамотност за деца от 6 г. до 14 г. Тя съдържа над 1500 въпросника по детска и учебна литература. С решаването им децата трупат точки и изкачват нива като в компютърна игра. Колкото повече и по-задълбочено четат, толкова по-бързо напредват в играта. Платформата е одобрена от МОН и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de).

През 2019 г. „Книговище“ става домакин на първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Същата година печели второ място в конкурса ПРОМЯНАТА за социално предприемачество в полза на децата в България и награда ПроКултура за принос в достъпа на млади хора до култура. Играта е отличена и от TimeHeroes за оригинален подход към доброволчеството, както и от Silicon Valley Community Foundation. Вижте видеопредставяне на играта тук.