Тя бе предложена от "Има такъв народ"

Поредна важна крачка към предсрочните парламентарни избори. На консултации при президента Камелия Нейкова беше номинирана от партия „Има такъв народ” за председател на новата Централна избирателна комисия. До предложението се стигна, след като от ГЕРБ оттеглиха кандидата си за шеф на комисията, а решението даде повод за остри политически престрелки и обвинение към ГЕРБ за опит за саботиране на изборите и създаване на хаос.

В крайна сметка представителите на останалите парламентарни партии заявиха, че подкрепят Камелия Нейкова за председател на ЦИК, за да не се вкарва страната в институционална криза и за да може да се спази Изборният кодекс.

Според Нейкова пред новата комисия стои огромно предизвикателство за организацията на предстоящите извънредни парламентарни избори.

„Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време”, заяви президентът Румен Радев.

„Поемам отговорността ЦИК да се справи с предстоящите предсрочни парламентарни избори. Мисля, че всички сме готови за тази тежка задача, включително като приложим новите изменения на Изборния кодекс, каквито законодателят ги е приел”, заяви Камелия Нейкова.

По време на извънредните консултации при президента председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК. Иван Войнов, предложен от БСП, също ще е заместник-председател, а Севинч Солакова ще е секретар на ЦИК.

„Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка партия. Но за съжаление и вие, и хилядите ви симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера“, заяви Румен Радев. 

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вчера лично Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по молба на самия номиниран.

„Имаше нападки към кандидатурата му и персонално към личността му. Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдения за отговорността. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК. Той обаче ще трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове“, посочи тя. И добави, че предлага Димитър Димитров за зам.-председател на ЦИК.

„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

 

„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат”, допълни той.

„Ние и преди посочихме, че кандидат на ГЕРБ за председател на ЦИК не е приемлив за нас. Отчитаме новите обстоятелства като опит за саботаж на изборния процес. Голямата отговорност за събитията е на ГЕРБ. Нашето решение е да не издигаме кандидатура за председател”, заявиха от БСП.

„И на предишната среща имаше заявка от страна на ГЕРБ да заеме председателското място. Имаше такива и в медиите. Притеснителни са доводите им да я оттеглят. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му. Всеки може да не е съгласен с текстове от него, но той трябва да се изпълнява. Ние години наред сме посочвали противоконституционни текстове в Изборния кодекс. ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв”, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Надявам се, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще тръгнем към избори. Важно е да разберем отговорността си и да започнем да даваме отговори на въпросите. Борисов взима за заложник демократичния процес. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но никой от тях не отговаря на условията за председател”, заяви Христо Иванов.

„Ситуацията има и добра страна. Очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на присъстващите, че кандидатурата на Ципов е неподходяща. Това обаче бе направено късно и в абсолютен разрез с правилата. Абсурдно е партията, която пледира за демократичност да постъпва така. ГЕРБ ще направят всичко възможно да бойкотират провеждането на честни избори", каза Мая Манолова.

„Не приемам доводите на колегите, защото техният лидер дори не се е появил в Народното събрание. Според практиката най-голямата парламентарна група има и право на председател на Народното събрание. Вие обаче не подкрепихте това предложение. Вашата политическа импотентност не успя да създаде действащ парламент, нито да формира правителство. Приемете, че ГЕРБ предлага само членове за състава на ЦИК”, отговори Десислава Атанасова.

"Разпределението между партиите остава същото. Ако се отказвате от председател, трябва да имате зам.-председател. Не може да се абдикира от отговорност", обърна се към ГЕРБ президентът Радев.

Тогава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата комисия.

„Искам да напомня, че само ГЕРБ направи предложение за председател на ЦИК. Всички заявихте, че няма как да го подкрепите. Хаосът е заради вашият Изборен кодекс. Предложете си председател и си подпишете протокола. Ние също ще го подпишем с предложението на Димитър Димитров за зам.-председател”, добавиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев - дали ЦИК може да работи без председател.

„Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна”, обясни проф. Друмева.

Мая Манолова предложи партиите да се обединят около предложението на „Има такъв народ”.

От БСП заявиха, че ще подкрепят такава кандидатура. Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ посочи, че при този дебат за ЦИК той наистина е притеснен за работата на комисията, но най-вече за провеждането на демократични, свободни, прозрачни и честни избори. Карадайъ уточни, че би подкрепил кандидатурата на ИТН. „Нямаме никакъв проблем тя да бъде председател“, добави той.  

„Демокрацията не може да бъде блокирана постоянно и ние ще направим предложение за председател”, заяви Тошко Йорданов.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК