Промените в Кодекса за социалното осигуряване бяха по предложение на БСП

Одобреното от Народното събрание на първо четене преизчисляване на всички пенсии няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент. Причината са процедурни пречки.

След едночасово заседание Председателският съвет на НС не постигна съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене с аргумента, че правилникът не позволява да бъде нарушаван приетият за днес дневен ред.

НОВ СКАНДАЛ: Депутатите се скараха за заплатите им, субсидиите и пенсиите (ОБЗОР)

Депутатът от левицата Кристиян Вигенин обяви от трибуната на НС, че очакванията на пенсионерите няма да бъдат изпълнени, но БСП ще се съгласи с дневния ред на парламента. Вигенин обоснова решението с думите: "Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, но също така е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред и да не дадем отново оправдание и възможност заседанието да бъде прекратено, ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано вчера". 

Предлагат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

"Очакванията няма да бъдат изпълнени и остава да се надяваме, че в следващия парламент ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз в прилагане на тези промени - в началото на следващия парламент",  заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от левицата Кристиян Вигенин.

Междувременно заради отхвърленото предложение за преизчисляване на пенсиите на протест пред Народното събрание се събраха възрастни хора от различни пенсионерски организации.

Източник: БНР