Това стана в един от последните работни дни на 45-ото НС

Няколко скандала избухнаха днес в парламента. Депутатите се скараха заради предложението на „Има такъв народ” партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев. Спор имаше за заплатите им, както и за парите на пенсионерите.

„Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание, че няма да бъде приет на второ четене, защото няма време”, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Вие да говорите за лицемерие е висша форма на лицемер. Тома неверни е Тома най-верни на Бойко Борисов”, каза Филип Станев от „Има такъв народ”.

БСП се обявиха против намаляването на субсидиите, а депутатите на Слави Трифонов попитаха къде са парите на левицата.

„За централа на „Позитано” не сте си платили наема. Истината е, че харчите за какво ли не", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Президентът обяви кога разпуска парламента и датата на предсрочния вот

„Да, БСП е в затруднено финансово състояние. Ако мислите, че ще се молим на някой бизнесмен да плати тока на „Позитано”, жестоко се лъжете”, каза Крум Зарков от БСП.

Имаше и още позиции против намаляването на субсидията. „Абсурдно е да оставим партиите в плен на корпоративни олигархични интереси. "Демократична България” е против 1 лев субсидия”, категоричен бе Атанас Славов от „Демократична България”.

Според Тошко Йорданов пък всичко над 1 лв. за субсидия е алчност. Дебатът стигна и до партийните лидери.

„Не знам къде е Борисов, не знам къде е Слави Трифонов. Не съм ги виждал. Политиката през един диван на бяла стена - не е сериозно”, заяви Александър Ненков, ГЕРБ-СДС. 

Парламентът не излъчи правителство, президентът назначава служебно (ОБЗОР)

Предстоящият предсрочен вот и отхвърленото предложение да бъде разгледано намаляване на депутатската заплата на 1400 лв. допълнително разпалиха скандалите.

„Основното си остава кратка биография и поставя политическите сили в условия на кампания”, поясни Мусафа Карадайъ от ДПС.

Тома Биков заяви, че парламентът се е превърнал в посмешище.

„Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати”, заяви Цонев.

А след парите за партиите и за депутатите, стигнаха и до парите за пенсионерите. По-точно, предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли. То беш прието, а от левицата поискаха то да мине и на второ гласуване. Емоциите взеха връх и БСП окупираха трибуната.  

Партиите представиха кандидатите си за членове на ЦИК (ВИДЕО)