Това стана при връчването на мандата на БСП

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще разпусне с указ 45-ото Народно събрание. Той посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли.

„Ако и след този вот стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза”, посочи държавният глава.

Президентът уточни, че съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да са обединени от целта за провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена.

„Имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено от мен служебно правителство”, каза Радев.

Той призова всички партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да потърсят единодействие в името на страната.

„Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса”, каза той. 

Решението на президента е новата Централна избирателна комисия да започне работа с разпускането на Народното събрание. Днес Радев ще проведе консултации с партиите, за да научи кандидатите им за членове в комисията. На 7-и май те ще бъдат изслушани, а на 11-и май се очаква да бъде издаден указ за назначаването на нова ЦИК.