Депутатите с декларации преди предсрочните избори

Сблъсъци, скандали и напрежение и в последния работен ден на 45-ото Народно събрание. Депутатите направиха последен опит да извикат в пленарна зала премиера в оставка и министрите. 

Заявката на президента е да разпусне Народното събрание на 11 май.

Политическите сили използваха деня и за заключителни декларации.

„Избрахте ни с големи надежди за промяна, започнахме с еуфория, завършваме със скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта. Лобизъм, партиен егоизъм, разединението ни направиха слаби и моделът продължава да управлява, вместо сега да са тук, да дойдат на парламентарен контрол, той седи в хола в „Банкя” и ни дава съвети”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

„Създаде се комисия по ревизията. Шпиц командите на Борисов направиха всичко възможно да блокират дейността на комисията по ревизия, а решението за мораториум беше изпратено в Конституционния съд. Видя се, че мутрите си тръгват и коалиция с тях няма да има”, заяви Мая Манолова, „Изправи се! Мутри вън!”.

„СИК да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултата от машинния протокол”, поиска Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Призовавам ви за това, което днес е дефицит – диалога. Диалогът, който липсва и констатацията, че там където свършва диалога свършва и парламентарната демокрация”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите задължиха всички министри в оставка да се явят в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отпадането на парламентарния контрол даде повод и на финала на 45-я парламент да се постави въпросът - къде е премиерът в оставка.

Георги Свиленски призова целият Министерски съвет да бъде призован да дойде.

Министри в оставка не дойдоха. Кратката история на парламента ще се запомни с вечния спор - кои закони да се гледат в пленарната зала.

А борбата за изказвания от трибуната повдигна е друг въпрос - за Росенец.

По думите на Йордан Цонев ДПС ще гласува "за" и иска комисия Росенец.

От своя страна Мая Манолова призова за яснота относно това кой саботира помощите за хората.

Преизчисляването на пенсиите и днес разпали залата и заседанието беше временно прекъснато. А председателят на парламента стана мишена за критики.

Накрая дойде и признанието - времето на този парламент за законови промени изтече.

Под знака на пандемията се заговори и за чест.

С чест или без - Ива Митева удари последния звънец на 45-ия парламент точно в 17:42 часа.